Materiálem se nyní bude zabývat Sněmovna - ilustrační foto

BIS poprvé v historii nabízí stáže, studenti však musí nejprve splnit tři úkoly

Poprvé v historii nabízí Bezpečnostní informační služba (BIS) studentům vysokých škol stáž ve zpravodajské službě. Musí však splnit podmínky a tři úkoly včetně sepsání eseje. Uzávěrka přihlášek je 3. března 2017. Samotná stáž  potrvá týden a uskuteční se v květnu. Hledají se zájemci o terorismus, právo, kybernetickou bezpečnost a informační technologie.

Sice historicky poprvé, ale podle ředitele Michala Koudelky určitě nikoli naposledy, nabízí BIS studentům českých vysokých škol s českým státním občanstvím stáž ve zpravodajské službě: „A mohu dodat, že tak plníme i přání, s kterým se na nás, v posledních měsících z prostředí vysokých škol, obracela řada zájemců,“ komentuje novinku ředitel BIS.

Nejde o ostrou zkoušku zpravodajského řemesla

Podle vyjádření Michala Koudelky „rozhodně nejde o to, že by si snad vysokoškoláci v reálných situacích a operacích naostro osahávali a zkoušeli zpravodajské řemeslo“. „Studenti, kteří splní naše požadavky a projdou sítem poměrně náročného výběru, si vyberou jednu ze čtyř oblastí, mezi které patří např. terorismus. Pod dohledem našich důstojníků se pak budou zvolenému tématu věnovat podrobně, do hloubky a v detailech, z mnoha různých úhlů a v kontextu současného stavu světa,“ vysvětluje ředitel BIS.

Konkrétní podmínky přihlášky jsou pak zavěšeny na webu BIS: studenti nejméně 3. ročníku bakalářského studia nebo libovolného studia navazujícího, bezúhonnost, české státní občanství a zájem o jednu ze čtyř jmenovaných oblastí: Terorismus, Právo, Kybernetická bezpečnost a Informační technologie. Pro zasílání přihlášek s povinnými dokumenty spustila BIS schránku [email protected].

Úkoly: Integrace muslimů, rizika elektronizace státu a voleb

Kromě toho musí zájemci splnit tři úkoly: Napsat životopis, motivační dopis a odborný esej na tři strany z jedné z uvedených čtyři oblastí. Nastolená témata jsou zajímavým pohledem do bezpečnostních hrozeb současnosti:


Terorismus:

– Teroristické útoky ze strany tzv. osamělých aktérů v Evropě.

– Hlavní aspekty integrace muslimů v Evropě.

– Tzv. měkké cíle a možná bezpečnostní opatření na jejich ochranu

Právo:

– Zajištění ochrany utajovaných informací a princip ochrany základních práv a svobod.

Kybernetická bezpečnost:

– Kyberútok a kyberobrana.

– Analýza rizik elektronizace státní správy, včetně rizik elektronických voleb.

– Kyberterorismus, nebo pouze využívání internetu teroristy? (např. potenciál teroristických skupin páchat kyberterorismus, reálné případy v minulosti, predikce do budoucnosti).

Informační technologie

– Testování optimalizace stránek (programovány v ASP.NET, C# – Visual Studio) pro různé webové prohlížeče – EDGE, Internet Explorer, Opera, Vivaldi atd.

– Navrhnout zlepšení vzhledu stránek (např. změna designu, grafiky, fotografií, písma atd.).

– Zkontrolovat optimalizaci stránek pro mobilní zařízení a případně navrhnout změny.


Podle ředitele BIS Michala Koudelky je navazování kontaktů se studenty univerzit v zahraničí léta běžná věc: „Smyslem a cílem pro nás nového kroku, kterým o malý, ale přece jen zřetelný kousek vstoupíme mezi veřejnost, je snaha posunout hledání nových, perspektivních lidí na kvalitativně vyšší úroveň. Volíme aktivní přístup. Nechceme sedět s rukama v klíně, a jen čekat, kdo se přihlásí. Navazování kontaktů s posluchači univerzit a jejich prohlubování během studia, s možnou perspektivou, že absolvent školy rozšíří řady zpravodajských důstojníků, je u většiny našich partnerských zahraničních agentur už roky zcela běžné a mimořádně přínosné. Stáži přeji úspěch a těším se, že studenty osobně pozdravím,“ vyslovuje přání ředitel BIS.

Irena Válová