Prezident Unie státních zástupc Jan Lata, ministr spravedlnosti Robert Pelikán a nejvyšší státní zástupceí žalobce Pavel Zeman Foto: Psp

Pelikán i státní zástupci vítají rozhodnutí NS v kauze Rath, podle exhejtmana soud podlehl politickému nátlaku

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) uvítal dnešní rozhodnutí Nejvyššího soudu v kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Novinářům řekl, že má z rozsudku velkou radost, na vyřešení kauzy, mu velmi záleželo. Spokojení jsou také státní zástupci, podle kterých zvítězil zdravý rozum. Stížnost v případu k Nejvyššímu soudu podal Pelikán. Podle Ratha zapůsobily politické tlaky.

„Já mám samozřejmě velkou radost, velice mi na tom záleželo, proto jsem sáhl k tomu neobvyklému kroku, že jsem v živé věci dával stížnost pro porušení zákona. Měl jsem velké obavy, kdyby to nedopadlo. Jsem moc rád, že to tak dobře dopadlo,“ řekl novinářům v Hanoji, kde je společně s prezidentem Milošem Zemanem. Pelikán doplnil, že rozhodnutí soudu považuje za klíčové nejen pro kauzu kolem Ratha, ale i pro možnost účinně stíhat závažnou hospodářskou a korupční kriminalitu.

Na otázku, co říká na to, že jsou rozhodnutí dvou vysokých soudních instancí natolik odlišné, poznamenal, že proto je v ČR soudů tolik, aby se „někdy také lišily“. „I když v tomhle případě jsem považoval rozhodnutí Vrchního soudu za špatné, takže jsem rád, že jsem se na tom shodl se soudem nejvyšším a je dobře, že ho máme,“ dodal Pelikán.

Za vítězství zdravého rozumu rozhodnutí soudu označila Unie státních zástupců. „Nejvyšší soud potvrdil názor státního zastupitelství i ministra spravedlnosti, že odposlechy v kauze Davida Ratha jsou použitelné. Je to výborná zpráva pro spravedlnost v České republice,“ napsali žalobci na své facebookové stránce.

David Rath prý podobný verdikt očekával. „Je to jemnější forma 50. let,“ prohlásil Rath s poukazem na tehdejší politické procesy.

Je smířen s tím, že půjde do vězení. „Ta síla a profesionalita proti mně je obrovská a ta zakázka byla jasná,“ řekl novinářům Rath. Zvažuje další možnosti obrany u Ústavního soudu či mezinárodních tribunálů.

Advokát Tomáš Sokol, který v Rathově kauze zastupuje manžele Kottovi, nechtěl verdikt příliš rozebírat, protože si ho nejprve hodlá pečlivě prostudovat. Záležet podle něj bude na „každém slovu“. Přímý dopad verdiktu na jeho klienty nepředpokládá.

(čtk, epa)