Guido Raimondi (vpravo) Foto: wikipedia

Předseda ESLP Guido Raimondi poprvé navštíví ČR, jednat bude s prezidentem, soudci a s advokáty

Mimořádně zajímavý program čeká v České republice předsedu Evropského soudu pro lidská práva Guida Raimondiho. Předseda ESLP přijíždí do ČR v pondělí 19. června 2017 doprovázen národním soudcem zvoleným za ČR Alešem Pejchalem a zástupkyní vedoucího kanceláře Soudu Françoise Elens-Passos. Hned v pondělí delegaci přijme prezident republiky Miloš Zeman.V Brně se pak odehraje nejvýznamnější justiční událost novodobé historie ČR.

Delegace předsedy ESLP Guido Raimondiho podle programu na Pražském hradě stráví téměř dvě hodiny, ve kterých je kromě jednání s prezidentem také prohlídka Hradu. Jak vyplynulo z odpovědi mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, pondělní agenda jednání prezidenta Miloše Zemana a předsedy Soudu Guido Raimondiho se bude dotvářet teprve v pátek 16. června, kdy prezident odletí do Velké Británie, kde bude přijat královnou Alžbětou II. a bude jednat s ministrem zahraničí Borisem Johnsonem.

O volbě předsedy Evropského soudu pro lidská práva Itala Guida Raimondiho v září 2015 Česká justice informovala stejně jako o změnách, ke kterým u Soudu došlo v listopadu 2015.

Brífink na téma „obnova řízení“

Podle zjištění České justice není zatím plánováno žádné veřejné vystoupení ani tisková konference prezidenta Miloše Zemana s předsedou ESLP.
První den návštěvy tak zakončí společná večeře s předsedou a místopředsedou Ústavního soudu a předsedou vlády.

Naopak společný brífink předsedy ESLP Guida Raimondiho a předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského se uskuteční v úterý 20. června 2017 v 11,35 hodin prostorách Ústavního soudu v Brně po setkání s českými ústavními soudci. Pro právní profesionály půjde o zajímavá témata:  Kromě ochrany občanů České republiky Evropským soudem pro lidská práva (ESLP) a trendu snižování počtu stížností proti České republice v posledních letech půjde především o téma obnovy řízení před Ústavním soudem jako jediné možnosti, jak zvrátit jeho rozhodnutí a možnost rozšíření poradní pravomoci ESLP ve vztahu k vnitrostátním „nejvyšším soudům“ (Dodatkový protokol č. 16 k Evropské úmluvě o lidských právech).

Historicky nejvýznamnější justiční fórum

Jak vyplývá z programu, brífink potrvá dvacet pět minut, protože už ve 12,00 hodin se delegace Evropského soudu pro lidská práva účastní pracovního oběda v brněnské vile Tugendhat za přítomnosti předsedy Senátu parlamentu ČR, předsedy Nejvyššího správního soudu a místopředsedů soudů.  „Jedná se o první oficiální návštěvu České republiky a pravděpodobně jediné jeho veřejné vystoupení před novináři proběhne právě u nás,“ komentuje mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková pozvání novinářům.

Ve dvě hodiny odpoledne pak pronese předseda Evropského soudu pro lidská práva Guido Raimondi řeč, kterou zahájí na Nejvyšším soudu mezinárodní konferenci s názvem Závaznost soudních rozhodnutí. Podle informací o konferenci půjde obsahem i účastí o nejvýznamnější justiční fórum v novodobé historii České republiky. Kromě předsedy ESLP promluví také předseda Evropského soudního dvora Koena Lenaertse, jehož příspěvek je označen za další z vrcholů události v Brně.

Po návratu do Prahy navštíví předseda ESLP Guido Raimondi ještě v úterý večer pražské židovské muzem a povečeří s jeho ředitelem. Ve středu 21. června 2017 navštíví Muzeum Franze Kafky a setká se s předsedou České advokátní komory. Poté následuje soukromý program před odletem, ve kterém je zahrnuta například projížďka lodí po Vltavě.

Irena Válová