Prezident USA Donald Trump Foto: Facebook

Přehledně: Otázky a odpovědi k Trumpovu odblokovanému imigračnímu dekretu

Nejvyšší soud USA v pondělí částečně odblokoval protiimigrační dekret prezidenta Donalda Trumpa, který občanům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie omezuje na 90 dní cesty do Spojených států. Přinášíme přehled otázek a odpovědí, které k novým podmínkám Trumpova exekutivního nařízení sestavila přední americká média.

Co rozhodnutí nejvyššího soudu znamená?
Soudci rozhodli, že 90denní zákaz vstupu do USA může být na základě Trumpova dekretu uplatňován na zahraniční občany dotčených zemí, kteří „nemají žádný vztah bona fide k osobě či subjektu ve Spojených státech.“ Vztah bona fide znamená vztah v dobré víře. Obecně se udává, že do USA budou moci nadále cestovat rodinní příslušníci osob pobývajících ve Spojených státech nebo ti, kteří dostanou studijní či pracovní nabídky od amerických škol či společností. Občané Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie bez jakéhokoli důvěryhodného vztahu k USA vízum nedostanou.

Jak to bude s uprchlíky?
Zákaz, v tomto případě v délce 120 dní, se vztahuje i na přijímání všech uprchlíků, pokud neprokážou důvěryhodný vztah k USA.

Jaká je přesná definice vztahu bona fide?
Podle právních expertů i některých členů nejvyššího soudu, jako jsou Clarence Thomas, Samuel Alito a Trumpem navržený Neil Gorsuch, je stanovená podmínka mlhavá, bude mást práci konzulárních úředníků a zřejmě povede k dalším soudní sporům.

Kdy nové podmínky začnou platit?
Trump uvedl, že dekret bude uplatňován do 72 hodin od rozhodnutí soudu. Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že se tak stane ve čtvrtek ráno místního času.

Jaký je rozdíl mezi novými podmínkami dekretu a původních dvou Trumpových exekutivních nařízeních zablokovaných soudy?
Nejvyšší soud rozhodl o zmírnění podmínek dekretu. Ten původní, který Trump podepsal 27. ledna, obsahoval všeobecný zákaz vstupu všem občanům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a také Iráku. Trump pak v reakci na soudy, které první dekret zablokovaly, vydal 6. března nový exekutivní příkaz, v němž ze zákazu vstupu vyjmul Iráčany. Nový dekret, následně rovněž zablokovaný, také jasně uváděl, že stávajících držitelů víz a trvalého pobytu v USA se zákaz vstupu týkat nebude, což v prvním nařízení nebylo.

Je Trump s verzí dekretu ovlivněnou rozhodnutím nejvyššího soudu spokojený?
Ano. V prohlášení po vynesení verdiktu označil rozhodnutí soudu za „jasné vítězství naší národní bezpečnosti“. „Jako prezident nemohu povolit vstup do naší země lidem, kteří nám chtějí ublížit,“ uvedl Trump.

Je soudem upravený dekret konečný?
Není. Sám Trump totiž vyjádřil přání dosáhnout plošného zákazu vstupu. V říjnu se pak nejvyšší soud bude touto možností a odblokováním celého dekretu dále zabývat.

(čtk)