Dnes už bývalý litoměřický soudce Josef Knotek Reprofoto: ČT

Případ Knotek: Justice nesprávně hodnotila a kvalifikovala činy, které obžaloba aktérům vytýkala

Justice v kauze kolem bývalého litoměřického soudce Josefa Knotka nesprávně hodnotila a kvalifikovala činy, které obžaloba aktérům vytýkala. Okresní soud v Jičíně chyboval také v tom, že jedno z veřejných jednání uskutečnil bez Knotkovy účasti, ačkoliv nebyly splněny zákonné důvody. Vyplývá to z prvního oficiálního vyjádření Nejvyššího soudu (NS) k rozhodnutí, které je už delší dobu známé.

Bývalý litoměřický soudce Knotek si původně vyslechl trest 5,5 roku vězení, spoluobžalovaný soudce Ladislav Jelínek dostal tříletou podmínku a další tři obžalovaní podmínky dvouleté. Podle obžaloby oba soudci za úplatu ovlivňovali výsledek několika kauz. NS už v dubnu nechal Knotka propustit z vězení.

„Nižší soudy především nesprávně vymezily rozsah vykonávané pravomoci obviněných soudců. Odsoudily je za zneužití pravomoci úřední osoby i pro jednání, které nesouviselo s výkonem jejich pravomoci, byť se jednalo o jednání neslučitelné s výkonem soudcovské funkce,“ uvedl mluvčí soudu Petr Tomíček. S vyjádřením NS čekal na potvrzení o doručení verdiktu všem účastníkům řízení.

Soudy opakovaně chybovaly i při posuzování korupčního jednání litoměřických soudců, když například u Knotka některé jeho skutky vyhodnotily jako přijetí úplatku, podle NS však šlo o nepřímé úplatkářství. „Nesprávná kvalifikace skutků obviněných soudců pak měla přímý dopad i na nesprávná rozhodnutí ve věci trestné činnosti dalších spoluobviněných,“ uvedl Tomíček. Rozhodnutí NS je už v plném znění na webu.

Okresní soud v Jičíně bude kauzu řešit znovu, musí odstranit vytýkané vady a řídit se právním názorem NS, který ovšem vyhověl dovoláním odsouzených jen částečně. Některé jejich připomínky označil za zjevně neopodstatněné. Nenašel ani důvod ke změně senátu, kterou žádal Knotek. Přesto bude případ řešit jiný soudce, protože ten předešlý odešel do důchodu. Jičínský soud se vrátí ke kauze nejspíš na podzim.

Podle obžaloby šlo ve třech případech o manipulaci s termíny hlavních líčení, v jedné věci o manipulaci se zákazem řízení a v další o ovlivnění trestního řízení. Ministr spravedlnosti oba soudce v roce 2012 dočasně zprostil soudcovské funkce. Knotek na ni v květnu 2013 rezignoval. Jelínkovi letos v jiné kauze pražský soud uložil 2,5 roku vězení za to, že za úplatky sliboval ovlivnění některých soudních řízení. Zaplatit by měl také peněžitý trest 90.000 korun.

(čtk)