Případ, v němž jde o úniky informací od policie směrem k podsvětí a podnikatelům, rozjel 13. října 2015 protimafiánský útvar tehdy ještě pod vedením Roberta Šlachty Foto: archiv

Sedm stížností v kauze úniku informací stále leží u soudu

Sedm z osmi obviněných, kteří v kauze úniku informací z policejních databází skončili rozhodnutím brněnského městského soudu ve vazbě, proti ní podalo stížnost. Spisy jsou na krajském soudu v Brně. Uvedla to mluvčí městského soudu Petra Hovorková. Obviněno je v případu 18 lidí.

„Sedm z osmi obviněných si proti vazbě podalo stížnost. O těchto stížnostech rozhoduje Krajský soud v Brně, kterému byly předmětné spisy zaslány. Podle systému se spisy stále nachází na Krajském soudu v Brně, nic se proto zatím nezměnilo,“ uvedla mluvčí. Do vazby osm lidí putovalo ve druhé polovině května. Soud, který o stížnostech rozhoduje, pro rozhodnutí nemá žádné lhůty.

Vyšetřování vede Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou, týká se bývalých elitních policistů a podnikatelů.

U všech lidí, kteří skončili ve vazbě, žalobci navrhovali koluzní důvod vazby. Hrozilo tedy podle nich nebezpečí, že by dotyční mohli mařit objasnění trestní věci či ovlivňovat svědky, případně spoluobviněné.

Vrchní státní zastupitelství uvedlo, že obvinění padla za podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplacení a nadržování.

Do vazby zamířili bývalý policista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Michal Ratajský, bývalí policisté Jakub Sloup, Alexandr Jedlička, Jakub Patloka, advokátní koncipient Václav Kvíčala a podnikatelé Radek Moric a Samán Talabání. Kdo je osmým člověkem ve vazbě, není zřejmé.

Mezi stíhanými v kauze je také Radim Jüttner, šéf skupiny Kajot (nyní Net and games) či někdejší důstojník Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Miroslav Palán. Stíhání majoritního vlastníka investiční skupiny DRFG Davida Rusňáka vyvolalo reakce i na politické scéně. Rusňák byl členem a sponzorem ANO a je také zetěm Aleny Schillerové, náměstkyně exministra financí Andreje Babiše (ANO). Jeho manželka Petra Rusňáková v pondělí oznámila, že odstoupila z kandidátní listiny jihomoravského ANO pro nadcházející sněmovní volby. Rusňák členství v hnutí ukončil.

(čtk)