Soud nemohl začít projednávat žalobu na státního zástupce Jiráta za výroky v médiích

Soud dnes nezačal projednávat žalobu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha na státního zástupce Petra Jiráta, v níž se domáhá omluvy a finanční satisfakce za výroky, které o něm Jirát řekl médiím. Rath se pokusil žalobu neúspěšně rozšířit také na stát. Jeho advokát Adam Černý se proti tomu odvolal, a tak se případem bude muset zabývat odvolací soud. Jednání bylo odročeno na neurčito.

Jirát vedl trestní řízení, ve kterém středočeský krajský soud loni Rathovi uložil 8,5 roku vězení za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek v regionu. Verdikt následně v neveřejném zasedání zrušil odvolací vrchní soud kvůli použitým odposlechům a věc vrátil k novému projednání.

Den po vynesení rozsudku poskytl Jirát rozhovor pro server Lidovky.cz, v němž Ratha kritizoval za obstrukce i za chování v jednací síni. Zopakoval, že Rath podle něj nikdy nenastoupí do vězení, protože pokud bude rozhodnutí o odnětí svobody pravomocné, uteče. „Existují země, s nimiž nemáme smlouvu o právní pomoci, existují země, které nevydávají své občany. Například Izrael. A Rath má v ruce potvrzení, koneckonců o tom mluvil u soudu sám, že jeho děda byl obětí holokaustu. Jakmile toto ukáže, dostane izraelské občanství,“ uvedl.

Mluvil také o tom, že Rath má někde schované peníze z trestné činnosti. „Tipuju to určitě na stovky milionů korun,“ prohlásil. Exhejtman prý peníze ukrýval do zahraničních firem, v nichž oficiálně nefiguruje, takže jsou těžko dohledatelné.

Podle Rathova advokáta je podstatou řízení otázka, zda státní zástupce svými výroky jedná sám za sebe nebo za státní zastupitelství. Proto chce žalobu rozšířit. „Česká republika je žalována z toho důvodu, že pan doktor Jirát využil procesní obranu takovou, že není odpovědný za svoje výroky a že je za tyto výroky odpovědné státní zastupitelství,“ vysvětlil Černý.

Soud rozšíření žaloby zamítl už jednou letos v březnu. Soudkyně Jana Jurečková dnes vysvětlila, že Rathovi nic nebrání v tom, aby žalobu na stát podal samostatně. Dnes její rozšíření zamítla podruhé. Kvůli tomu, že se Černý na místě odvolal, tak nemohla začít řešit spor mezi Rathem a Jirátem.

Černý se nechtěl vyjadřovat k částce, jakou Rath po Jirátovi požaduje. „Myslím si, že ta částka není podstatná a je symbolická,“ řekl Černý. Státní zástupce se ke dnes ke sporu nechtěl vyjadřovat, v kauze ho zastupuje jeho syn. „Trváme na zamítnutí žaloby,“ uvedl Petr Jirát mladší. Dodal, že jeho otec odmítá, že by Ratha poškodil.

Podobný spor Ratha justice nedávno řešila ve vztahu k pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové. Rath po žalobkyni chtěl omluvu za její výroky v televizi, kde označila jeho občanskoprávní spor s Jirátem za obstrukci v Rathově korupční kauze. Soud pravomocně rozhodl, že se Bradáčová omlouvat nemusí. Kauzou se ještě bude zabývat Nejvyšší soud.

(čtk)