ERB

Ministerstvo financí si najímá na arbitráž s Romanem Popovem AK Hogan Lovells

Někdejší většinový vlastník zkrachovalé ERB bank Roman Popov dlouhodobě vyhrožuje českému státu arbitráží. Přestože spor ještě nezačal, podle zjištění České justice se už ministerstvo financí mimo zadávací řízení chystá najmout advokátní kancelář Hogan Lovells International, aby ČR zastupovala. Hodnotu veřejné zakázky ani nabídky ostatních kanceláří, které resort oslovil, ministerstvo financí nesdělilo. Jde však o nadlimitní veřejnou zakázku, která přesáhne cenu 10 milionů korun.

Popov už loni poslal ministerstvu financí i spravedlnosti dopis, že je majoritní akcionář ERB Bank a zahraniční investor, který byl údajně poškozen jednáním státu. „Arbitrážní řízení ještě nebyla v těchto případech zahájena, avšak s ohledem na velkou výši údajně způsobené škody a aktivitu a agresivitu obou investorů v jednáních o smírném řešení sporu lze očekávat, že řízení budou v nejbližší době zahájena,“ uvádí Ministerstvo financí v materiálech pro vládu.

Vzhledem k tomu, že již od okamžiku zahájení řízení bude nutné činit důležitá procesní rozhodnutí, je podle zástupců resortu potřeba, aby Česká republika byla na zahájení řízení připravena, včetně zajištění právního zastoupení.

Ministerstvo financí oslovilo podle zjištění České justice následující kanceláře:

  • Arnold & Porter Kaye Scholer
  • Curtis, Mallet-Prevost, Colt & Mosle LLP
  • Herbert Smith Freehills
  • Hogan Lovells
  • Hughes Hubbard Reed
  • Jones Day
  • Latham & Watkins LLP

Na základě hodnocení podaných nabídek, kdy základním hodnotícím kritériem byla nejnižší nabídková cena, byla vybrána advokátní kancelář Hogan Lovells International LLP, s níž Ministerstvo financí uzavře smlouvu v nejbližších dnech po informování vlády.

Kanceláře byly podle mluvčí resortu Michaely Tesařové vybrány na základě jejich zkušeností se zastupováním klientů, včetně států, v investičních a jiných arbitrážních sporech a jejich výsledků v těchto sporech. Konkrétní cenové nabídky ale ministerstvo odmítlo komentovat. „Všechny oslovené kanceláře náleží mezi špičky v tomto oboru, o čemž svědčí i hodnocení v různých právních žebříčcích, např. Global Arbitration Review. Jediným kritériem pro výběr vítězného uchazeče byla nejnižší nabídková cena. Smlouva s vítězným uchazečem bude po jejím podpisu zveřejněna v registru smluv, včetně informací týkajících se hodinových sazeb advokátů,“ uvedla Tesařová. Trvání zakázky resort odhaduje na tři roky.

Ministerstvo v předkládací zprávě také upozorňuje na agresivitu Popova a spol., jež je zastoupen zkušenými právníky. Zároveň v podkladech upozorňuje, že proti ČR je v současné době veden vysoký počet arbitráží a proto „nelze v případě zahájení dalších rozhodčích řízení dostatečně kvalitní právní zastoupení zabezpečit výhradně prostřednictvím zaměstnanců Ministerstva financí a je tak třeba spolupracovat v nutném rozsahu s externími advokátními kancelářemi“.

Záměr zadavatele zadat předmětnou veřejnou zakázku mimo zadávací řízení na základě uplatnění výjimky dle § 29 písm. k) bod 1) a bod 2) zákona byl projednán Pracovní skupinou pro transparentní veřejné zakázky dne 12. dubna 2017. Pracovní skupina uzavřela, že důvody uplatnění výjimky dle § 29 písm. k) bod 1) a bod 2) zákona byly při zadání této veřejné zakázky naplněny.

Ruský finančník Roman Popov, který zkrachovalou ERB bank ovládal už dříve uvedl, že opatření ČNB mu zabránily prodeji banky novému vlastníkovi. Uvedl, že banku by dokázal ozdravit a zachránit.

Eva Paseková