Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: MSp

Pelikán vyjádřil znepokojení nad polskou reformou soudnictví, varuje před radikálním řešením

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) poslal svému polskému protějšku Zbigniewu Ziobrovi dopis, ve kterém vyjadřuje znepokojení nad projednávanou reformou polského soudnictví. Vyzval ho k přehodnocení návrhu zákona o nejvyšším soudu, který dolní komora polského parlamentu v úterý schválila v prvním čtení. Pelikánův dopis dnes zveřejnilo ministerstvo spravedlnosti. Polsko kvůli reformě soudnictví kritizoval také předseda českého Ústavního soudu Pavel Rychetský. Kritika zaznívá i z Evropské komise.

„Se znepokojením jsem se dozvěděl o zamýšlených reformách nejvyššího soudu Polské republiky, které zahrnují i ukončení funkčního období všech soudců nejvyššího soudu,“ napsal Pelikán v dopisu datovaném 17. června „Domnívám se, že radikální a paušální řešení jen stěží mohou přispět k žádoucí stabilitě, nezávislosti a efektivitě jakéhokoli soudu,“ uvedl.

„Jsem si vědom současného rozložení sil v polském Sejmu, přesto Vám navrhuji ještě jednou důkladně zvážit přijetí zákona týkajícího se nejvyššího soudu v podobě, v jaké je nyní,“ napsal Pelikán. Uvedl, že nezávislá justice je zásadní pro efektivní soudní systém.

Polskou snahu o změnu soudního systému kritizoval také Rychetský. Podle něj se zákonodárná a výkonná moc v Polsku snaží ovládnout soudy a zbavit je nezávislosti. „Nelze se vyhnout jisté hypotéze, nebo dokonce podezření, že tento globální útok na soudní moc je současně globálním útokem na základní pilíře demokratického právního státu v Polsku,“ řekl v rozhovoru se serverem iRozhlas.cz.

Polskou reformu soudnictví dnes kritizovala i Evropská komise. Její první místopředseda Frans Timmermans novinářům řekl, že návrhy, které projednává Sejm, výrazným způsobem zvyšují ohrožení vlády práva v zemi. Výrazně se podle něj v důsledku posledních kroků polské vlády přiblížila chvíle, kdy komise navrhne členským zemím, aby rozhodly, že v Polsku jsou závažně a trvale porušovány hodnoty, na nichž je Evropská unie založena. Tím by se poprvé v historii otevřela cesta k možnosti potrestat členskou zemi EU odebráním některých hlasovacích práv.

(čtk)