Exhejtman ČSSD Josef Novotný Reprofoto: Tv Nova

Poslanci Borka a Novotný podali stížnosti proti obvinění v dotační kauze

Poslanci Josef Novotný (za ČSSD) a Jaroslav Borka (KSČM) podali stížnost proti obvinění v případu údajných machinací s dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad. Informaci serveru iROZHLAS.cz dnes potvrdil jejich advokát Josef Lžičař. V kauze nyní figuruje 26 obviněných.

Borka a Novotný jsou podezřelí z poškození finančních zájmů Evropské unie a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Novotný je navíc podle policie podezřelý ze zneužití pravomoci úřední osoby a účasti na organizované zločinecké skupině. Oba obvinění odmítají.

Lžičař řekl, že stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání poslanců byla podána. Podle něj ještě bude potřeba doplnit argumenty ve stížnosti, protože policie kauzu vyšetřuje už několik měsíců a poslanci zatím nemohli nahlédnout do spisu a nevědí tak, proč jsou stíháni. „Nejsou si vědomi, že by byli součástí nějaké zločinecké organizace, že by jednali vědomě se skupinou těch 24 osob. Oni se ani neznali a já si myslím, že to je účelově vytvořené,“ doplnil Lžičař pro iROZHLAS.cz.

Sněmovna vydala oba poslance ke stíhání na začátku června. Mandátový a imunitní výbor hlasoval o doporučení Sněmovně u každého zvlášť. Stejně postupovalo i plénum. Pro vydání Novotného hlasovalo 68 z 85 přítomných poslanců, proti jich bylo sedm. Borkovo vydání ke stíhání podpořilo 69 přítomných poslanců, proti jich bylo šest.

Kauza ROP Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Mezi obviněnými jsou politici, vysocí úředníci a podnikatelé, včetně někdejšího senátora Alexandra Nováka nebo bývalé hejtmanky za ČSSD Jany Vaňhové. V posledních letech už bylo několik lidí kvůli ovlivňování rozdělování dotací v tomto operačním programu odsouzeno.

(čtk)