Ilustrační foto: archiv

Přeplněné věznice: V břeclavské Poštorné otevřeli areál pro 200 odsouzených

V břeclavské místní části Poštorná dnes Vězeňská služba ČR slavnostně otevřela nově zrekonstruovaný areál věznice. Najde v něm zázemí 200 odsouzených mužů, takže se kapacita břeclavské věznice zvýší na 423 vězňů. V areálu našlo práci osm desítek lidí. Investice přesáhla 30 milionů korun.

Vězeňská služba v krátké době otevřela druhý zrekonstruovaný objekt pro vězně. Na začátku července to byla věznice v Drahonicích na Lounsku pro 194 odsouzených žen. Podle ředitele služby Petra Dohnala je to reakce na přeplněnost věznic. Jak uvedl, v Česku je více než 22.000 vězněných, ale jen 20.000 míst pro vězně.

Objekt v Poštorné sloužil v 90. letech jako záchytné středisko pro běžence, poté byl areál léta nevyužitý. Vězeňská služba ho chtěla přestavět na novou věznici už v roce 2012. V lednu 2013 ale přišla amnestie tehdejšího prezidenta Václava Klause, takže se věznice uvolnily, a areál byl proto zakonzervován. O dva roky později v něm vláda dala postavit stanový tábor pro 300 běženců, nebyl ale využit a po měsíci byl zrušen.

Od listopadu 2015 v areálu funguje vězeňské oddělení pro odsouzené v dohledu. Jednalo se vesměs o odsouzené, kteří pomáhali s rekonstrukcí areálu. „Do projektu se zapojilo více než 33 vězněných lidí. Odpracovali zde více než 26.000 hodin, a tím státu ušetřili tři miliony korun,“ uvedl Dohnal.

Areál je určen pro odsouzené ve výkonu trestu ve věznici s dohledem a s dozorem, břeclavská věznice ho bude naplňovat postupně. V objektu je kromě cel zdravotní středisko, také třeba kulturní místnost či keramická dílna, kde mohou odsouzení podle vedení věznice smysluplně trávit čas v mimopracovní době. „Největší změnou oproti předchozímu stavu areálu je zbudování objektu pro vstup, také vytvoření takzvaného zakázaného pásma s technickými prvky a zbudování operačního střediska a kamerového systému,“ řekl ředitel břeclavské věznice Vladan Havránek.

Vězeňská služba podle Dohnala plánuje další rozšiřování ubytovacích kapacit v současných věznicích. Mimo to chce postavit i zcela novou věznici takzvaně na zelené louce, která by měla kapacitu asi 800 míst. Stavět by se podle Dohnala mělo někde na jihu Čech.

(čtk)