Dělnická strana sociální spravedlnosti: Lidé musí vidět sílu práva, chceme trest smrti

Jak by měla v příštím volebním období vypadat trestní politika státu podle kandidujících politických stran? Česká justice položila kandidujícím stranám a hnutím pět otázek. Podle Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) musí  přijít nepromlčitelnost privatizačních podvodů, aby lidé i  po létech pocítili sílu práva a tím i státu. Obnovení trestu smrti má strana v programu od začátku své existence. Za DSSS odpovídal předseda strany Tomáš Vandas.

Jak vaše strana formuluje  trestní politiku státu pro příští volební období? Jaká má být priorita trestní politiky státu v tomto krátkodobém výhledu?
Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) klade zásadní důraz na vymahatelnost práva. Jsme přesvědčeni, že mnohé zákony nejsou špatné, ale co je platné, když rozsudku se pachatel směje, neboť ví, že doba, kdy bude muset platit za své činy je daleko.
Trestní politika státu musí občanům vysílat signál, že zákony platí pro každého, měří každému stejně a tresty dopadají spravedlivě na každého bez rozdílu. Trestní politika státu musí být důsledně odpolitizována a občan republiky musí opět získat oprávněný dojem, že zákony jsou v jeho prospěch a na jeho ochranu, a že zákony republiky nejsou štítem kryjícím přestupníky zákona.

Dělnická strana sociální spravedlnosti podle dřívější zprávy vnitra téměř vyklidila veřejný prostor Foto: DSSS

Jak hodlá vaše strana uvedené reálně uskutečnit? Jaký má vaše strana konkrétní plán pro trestní politiku?
Jakákoliv změna ve státní správě, ve fungování státních institucí a v právu se musí dít na půdě parlamentu. Vše jde dosáhnout neúnavnou drobnou politickou prací, kdy naši zástupci v parlamentu budou neúnavně naplňovat náš program a ve spolupráci se všemi, kdož chtějí spolupracovat. Máme dost odborníků na to, abychom parlamentní prací nasměrovali trestní politiku směrem k občanům a k jejich ochraně.

Je podle vás potřeba nějak z/měnit trestní legislativu? Pokud ano, jak a proč?
Ve volebním programu máme nepromlčitelnost privatizačních podvodů a právě na těchto případech, kdy by byl pachatel po dlouhých letech odsouzen, by občan viděl sílu práva a tím i sílu státu. Nikdo nesmí mít pocit beztrestnosti.
V parlamentu bychom se zaměřili na zpřísnění trestů pro násilné trestné činy, jako jsou vraždy starých lidí a dětí. S tím by šla i naše iniciativa na obnovu trestu smrti právě za tyto kriminální případy. Obnovení trestu smrti žádáme již od počátku existence naší strany. Požadujeme také trestní a hmotnou odpovědnost politiků. Rovněž bychom zabránili kriminalizování lidí za výroky na sociálních sítích, které jsou negativně zaměřeny například proti imigrantům. Musíme ctít skutečnou svobodu slova.

Je podle vás potřeba nějak z/měnit instituce, které zajišťují v ČR uplatňování a vymáhání trestní legislativy?
Všechny instituce, které zajišťují v ČR uplatňování a vymáhání trestní legislativy, je nutné podrobit důslednému auditu jejich činnosti a poté vytvořit takový model funkčnosti, kdy všechny tyto instituce spolu kooperují a hlavně jsou oproštěny od všech politických vlivů. Také je nutné snížit obrovskou míru byrokracie, která mnohdy státní instituce paralyzuje a zpomaluje jejich činnost.

Hodlá vaše strana prosazovat změnu zákona o státním zastupitelství? Pokud ano, tak proč? A jak konkrétně – návratem k monokratickému systému prokuratury? Zavedením systému vyšetřujících soudců? Jinak?
Systém fungování státního zastupitelství by měl být zachován, jen by se v následujícím volebním období mělo pracovat na odpolitizování a kontrole státních zastupitelstev, aby se tato jedna ze základních institucí státu nestala předmětem zájmu mocenských politicko-ekonomických skupin. Fungující státní zastupitelstva musí být spolehlivou první linií ve vymahatelnosti práva.

Čtěte také:

Strana zelených: Chceme moderní procesní právo a protikorupční speciál

Hnutí Svoboda a přímá demokracie: Navrhujeme instituci pro vyšetřování justičních omylů a zločinů

Pirátská strana: Trestní řád už je z jiného světa. Nejistí rázný, ale spravedlivý proces

Irena Válová