Sněmovna vydala předsedu hnutí ANO Adreje Babiše k trestnímu stíhání Foto: FB

Policie může trestně stíhat Babiše a Faltýnka v případu Čapí hnízdo, sněmovna je vydala

Policie bude moci stíhat předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka kvůli padesátimilionové dotaci na stavbu farmy Čapí hnízdo. Sněmovna dnes oba poslance vydala k trestnímu stíhání zhruba po sedmihodinové, často bouřlivé debatě.

Pro Babišovo vydání hlasovalo 123 ze 134 přítomných poslanců, proti byli čtyři. Faltýnkovo vydání podpořilo 120 ze 133 přihlášených poslanců, proti jich bylo pět. Členové hnutí ANo s výjimkou Babiše a Faltýnka odešli ze sálu a hlasování se nezúčastnili.

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu.

Oba poslanci tvrdí, že se žádného trestného činu nedopustili. Stejně jako další poslanci za ANO říkají, že jde o politickou kauzu a o pokus o ovlivnění voleb za pomoci policejních orgánů. Zástupci ostatních stran s tím nesouhlasili. Případ podle nich musí být vyšetřen standardně.

Ostré výpady z obou stran už od rána

Babiš už ráno v úvodním vystoupení požádal poslance, aby ho vydali k trestnímu stíhání, ačkoli kauzu označil za účelovou a za snahu ovlivnit nadcházející volby. „Žádný trestný čin jsem nespáchal a proti obvinění se budu bránit všemi právními prostředky,“ prohlásil mimo jiné. Babiš také nařkl policii z toho, že zamlčuje důkazy, které jí byly předloženy. Oponenti včetně předsedkyně sněmovního imunitního výboru Miroslavy Němcové (ODS) namítali, že postup policie schválili dozorující státní zástupci.

Faltýnek stejně jako Babiš hlasoval pro své vydání, ostatní poslance ale o totéž přímo nepožádal. Také on policejní žádost o vydání ve svém vystoupení zpochybňoval. Podobně se k žádosti vyjadřovali další zástupci ANO v čele s Radkem Vondráčkem, podle něhož je dokument právně nekvalitní a chybí v něm důkazy.

ANO tvrdí, že čelí bezprecedentnímu pokusu o nedemokratické ovlivnění nadcházejících sněmovních voleb za pomoci policejních orgánů. Zástupci ostatních stran to odmítli s tím, že kauza musí být vyšetřena standardně. Policejní žádost podle nich splňovala všechny náležitosti a nebyla motivována politickými postoji či výroky Babiše a Faltýnka.

Poslanci v debatě nešetřili vzájemnými výpady. K nejostřejším patřila přestřelka Babiše s ministrem zahraničí a volebním lídrem ČSSD Lubomírem Zaorálkem. Babiš mluvil o podpásovkách a o boji s korupční hydrou, kterou tvoří kasta některých tradičních politiků s jejich kmotry, kumpány a „kámoši“ lobbisty. Zaorálek zase obvinil ANO z bolestínství, fňukání a z užívání dvojího metru – jednoho pro sebe, druhého pro ostatní politiky. Babišovi odpůrci také připomínali jeho výrok o zbytečnosti imunity.

Bude-li Babiš zvolen, policie o něho musí žádat znovu

Bývalý ministr financí Babiš a předseda poslanců hnutí Faltýnek čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku předloňska. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Loni Babiš ve Sněmovně řekl, že v té době vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové.

Po několika letech, kdy farma dodržovala dotační podmínku, se vrátila do skupiny Agrofert. Skupinu Babiš letos převedl kvůli novele zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu.

Okolnosti dotace prověřuje také Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Vyšetřování by mohl uzavřít do konce roku.

Sněmovna rozhodovala v nynějším volebním období zatím o devíti poslancích, které chtěla policie stíhat. V jednom případě byl verdikt záporný. Pokud dolní komora poslance ke stíhání nevydá, policisté ho mohou případně obvinit až potom, co mu skončí mandát. Pokud Babiš a Faltýnek v říjnových volbách poslanecké mandáty obhájí, policie bude muset žádat o jejich vydání znovu.

Výběr událostí okolo Čapího hnízda:

Výběr událostí kolem případu farmy Čapí hnízdo (Poslanecká sněmovna dnes vydala poslance hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v souvislosti s dotacemi pro farmu):

2006 – Architekt Jiří Javůrek řekl, že v tomto roce začaly práce na projektu přestavby zanedbaného statku a lihovaru na konferenční centrum, uvedl v březnu 2012 server iDNES.cz. V únoru 2006 se majitelem zanedbaného areálu u Benešova stala firma Imoba z holdingu Agrofert, který patřil Andreji Babišovi.

1. prosince 2007 – Společnost s ručením omezeným ZZN AGRO Pelhřimov z holdingu Agrofert se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla a.s. ZZN Pelhřimov.

Únor 2008 – Společnost ZZN AGRO Pelhřimov se přejmenovala na Farmu Čapí hnízdo, majitelé akcií byli od té doby anonymní.

20. srpna 2008 – Výbor Regionální rady ROP Střední Čechy schválil dotaci 50 milionů korun na projekt Farmy Čapí hnízdo.

Červen 2010 – Farma Čapí hnízdo byla dokončena a otevřena. V té době byla v médiích farma spojována s Babišem, který ale vlastnictví odmítal.

Září 2010 – Udělením dotace pro Čapí hnízdo se zabýval týdeník Ekonom. Podle něj byla firma při žádosti o dotaci brána jako malý podnik a jak časopisu potvrdil středočeský dotační úřad, v případě propojení s kapitálově silnější společností by dotaci nezískala.

Únor 2011 – Při jednom z auditů bylo zjištěno, že farma požádala v roce 2009 o jednu platbu dříve, než uhradila příslušnou fakturu. Kvůli porušení podmínek byla firmě vyměřena pokuta, která včetně penále dosáhla šesti milionů korun. V roce 2012 byla většina pokuty odpuštěna, firma zaplatila pouze 37.000 korun plus penále.

Říjen 2013 – „S Čapím hnízdem nemám nic společného… Nevím, komu to patří,“ řekl Andrej Babiš týdeníku Respekt. V té době Babišovo ANO mířilo za výrazným úspěchem ve volbách do Sněmovny, který mu otevřel cestu do vlády. Babiš dodal, že společnosti půjčil 400 milionů korun a má tam pronajatu jednu budovu.

Listopad 2013 – Podle prohlášení Andreje Babiše skupina Agrofert převzala „ztrátovou a předluženou farmu“ Čapí hnízdo. Babiš to řekl 13. března 2016.

Červen 2014 – Společnost Farma Čapí hnízdo zanikla poté, co zákon zakázal anonymní akcie na majitele. Podle obchodního rejstříku se sloučila s firmou Imoba, která spravuje nemovitosti skupiny Agrofert.

29. října 2015 – Premiéru měl film Matrix AB režiséra Víta Klusáka. „Myslím, že to je nejlepší projekt, co jsem kdy vymyslel,“ řekl v dokumentu Andrej Babiš o Čapím hnízdě. Už v době uvedení filmu Babiš obvinil Klusáka z „podrazu“, později tvrdil, že citace byla vytržená z kontextu.

29. prosince 2015 – Server Aktuálně.cz informoval, že policie začala prověřovat okolnosti získání dotace pro Čapí hnízdo. Babiš už předtím řekl, že si není vědom žádného pochybení.

2. března 2016 – Server Neovlivni.cz napsal, že Evropský úřad proti podvodům (OLAF) zahájil oficiální vyšetřování okolností, za nichž Agrofert získal 50 milionů korun z evropských fondů.

11. března 2016 – Předsedové TOP 09 Miroslav Kalousek a ODS Petr Fiala oznámili, že požádají o svolání mimořádné schůze Sněmovny kvůli kauze kolem Čapího hnízda.

13. března 2016 – Babiš řekl, že zná jméno vlastníka Čapího hnízda z doby, kdy žádala o dotace, nechce ho ale prozradit.

16. března 2016 – Babiš po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že na mimořádné schůzi zveřejní majitele Čapího hnízda z doby, kdy společnost žádala o evropské dotace.

21. března 2016 – Server HlídacíPes.org napsal, že u strategických rozhodnutí při čerpání dotace pro Čapí hnízdo stál Babišův „dvorní právník“ Václav Knotek, akcie údajně držel společně s další právničkou Agrofertu Gabrielou Knapovou.

23. března 2016 – Na mimořádné schůzi Sněmovny Babiš řekl, že farmu Čapí hnízdo vlastnili v době získání dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Sněmovna pak na návrh ČSSD mimořádnou schůzi přerušila do doby, než OLAF zveřejní výsledky svého vyšetřování.

24. května 2017 – Andrej Babiš skončil ve funkci ministra financí a místopředsedy vlády.

26. května 2017 – Na twitterovém účtu skupiny Julius Šuman, která zveřejnila nahrávky Andreje Babiše, se objevila auditorská zpráva ministerstva financí o farmě Čapí hnízdo. Dokument dochází k závěru, že nelze prokázat ani vyloučit propojení Čapího hnízda s holdingem Agrofert v době žádosti o dotaci určenou pro malé a střední podniky.

31. května 2017 – OLAF oznámil, že očekává uzavření svého vyšetřování okolo dotací pro Čapí hnízdo do konce roku.

10. srpna 2017 – Policie zaslala do Poslanecké sněmovny žádost o vydání Babiše a místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Žádost souvisí s kauzou dotací pro Čapí hnízdo.

6. září 2017 – Sněmovna Babiše a Faltýnka vydala.

(čtk)