Soudkyně, která nezákonně prodloužila vazbu, nebude trestně stíhána

Z nedbalosti nedodržela o den lhůtu pro rozhodnutí o prodloužení vazby. Když to zjistila, vyhotovila usnesení, které antedatovala. Vazební zasedání se nekonalo a soudkyně místo aby obžalovaného propustila, vazbu prodloužila. Soudkyně Okresního soudu v Liberci Lenka Zhoufová ale trestně stíhána nebude. Jak zjistil serevr iRozhlas.cz, podle ústeckého krajského státního zástupce Jana Jakovce stačí kárný postih.

„Dospěli jsme k závěru, že by v případě stíhání šlo o dvojí postih. Určitou variantu naznačil Nejvyšší správní soud, ale my jsme si to vyhodnotili tak, že tam prostor pro její stíhání není,“ řekl serveru iRozhlas.cz Jakovec.

Mladá soudkyně chybovala loni v květnu. Tehdy musela rozhodnout, zda výrobci a prodejci drog prodlouží vazbu. Termín jí ale o den utekl, což se dozvěděla až od mužovy obhájkyně.

Soudkyně vyhotovila namísto příkazu k propuštění antedatované usnesení o ponechání obžalovaného ve vazbě. Tím obžalovanému způsobila újmu nezákonnou vazbou trvající osm dní. Česká justice o případu podrobně informovala.

Případ skončil kárným řízením u Nejvyššího správního soudu z podnětu policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) po razii v bytě soudkyně, zajištění počítačů a výpisů hovorů. Zhoufová byla potrestána snížením platu.

Případ soudkyně Zhoufové ještě může zvrátit Nejvyšší státní zastupitelství.

(epa)