Prezident Miloš Zeman Foto: archiv

Nový prezident by měl mít opět dva pokusy vybrat si premiéra, míní ústavní expert Kudrna

Pokud prezidentské volby vyhraje jiný kandidát než Miloš Zeman, měl by mít opět dva pokusy vybrat nového premiéra, který by se pokusil získat pro svou vládu důvěru Poslanecké sněmovny. Myslí si to ústavní právník Jan Kudrna z pražské právnické fakulty. Jeho kolegové mu ale oponují, že úřad prezidenta je institucí, proto se pokusy po volbách „nenačítají“ znovu.

Podle Ústavy má prezident po volbách do Poslanecké sněmovny dva pokusy na to, jmenovat někoho premiérem. Ten se pak pokouší získat důvěru poslanecké sněmovny. Jako třetí pokus jmenuje prezident premiéra na návrh předsedy Sněmovny v případě, pokud předchozí dva pokusy o sestavení vlády budou neúspěšné.

Podle Kudrny je možné, že by po prezidentských volbách mohla mít v případě zvolení jiného kandidáta, než Miloše Zemana, hlava státu další dva pokusy. V té době už přitom Zeman minimálně jeden pokus vyčerpá. „Podle mě jsou možné obě možnosti, ale kloním se k tomu, že se nejedná o úřední činnost prezidenta (kdy např. ratifikuje smlouvu sjednanou za mandátu jeho předchůdce), ale o činnost politickou s dosti osobním vkladem a kloním se tedy k tomu, že má 3 pokusy, nebo tedy ty své 2,“ řekl Kudrna České justici s tím, že pokud by byl prezidentem opět Zeman, nové pokusy jmenovat premiéra by už nezískal. Podle ústavního experta jde o ochranu systému proti prezidentu – buldozerovi.

Účastníci diskuze – zleva ústavní právníci Jan Kysela, Jan Wintr, novinář Kristián Léko a ústavní právník Jan Kudrna Foto: ČJ

S tímto názorem nesouhlasí například profesor Jan Kysela, podle kterého proces započne tam, kde u předchozího prezidenta skončil.

„Vylučoval bych to. Dva ‚volné‘ pokusy náleží prezidentu republiky coby orgánu, nikoliv konkrétní osobě, která ten úřad zastává,“ míní další ústavní právník Marek Antoš. Podobně reagoval i jeho kolega Ondřej Preuss, přestože přiznal, že současné doba se vyznačuje „kreativními výklady Ústavy“

Spíše negativní názor na možné nové pokusy pro nově zvoleného prezidenta má i profesor Aleš Gerloch. „Lhůta běží od voleb. Věcně bych považoval za správné, aby se do nastoupení do úřadu nového prezidenta vyčerpaly oba pokusy pro jmenování premiéra,“ sdělil ústavní právník České justici. Ať už prezidentem bude kdokoliv bude podle něj omezen dvěma pokusy předchozí hlavy státu.

Poslanci se už dnes dnes sejdou na svém prvním letošním jednání, aby rozhodli, zda vysloví důvěru jednobarevné menšinové vládě Andreje Babiše (ANO). Vládu přijde podpořit prezident Zeman. Je ale takřka jisté, že nový kabinet důvěru poslanců nezíská. Vláda musí před poslance předstoupit se žádostí o vyslovení důvěry do 30 dnů od svého jmenování. Prezident ji jmenoval 13. prosince.

Vláda má zajištěny hlasy jen v klubu ANO, který má 78 ze 200 poslanců. Proti vládě budou jednomyslně hlasovat i komunisté, kteří zvažovali její toleranci.

Zákon nařizuje, že pro získání důvěry musí vláda získat nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců, nikoli většinu ze všech poslanců. Pokud kabinet důvěru nezíská, podá demisi a prezident jej pověří vládnutím do jmenování nové vlády. Zeman už avizoval, že by ji opět sestavoval Babiš.

 Eva Paseková