Ministerstvo muselo uhradit škodu za průtahy soudkyně, ta se hájí vysokým zatížením

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) dnes pražské soudkyni Heleně Gregorové vytknul pětiletou nečinnost v exekučním spise. Od uložení jakéhokoliv postihu senát upustil, veřejné projednání kárného provinění označil za dostatečné. Šlo o ojedinělý exces, řekl předseda kárného senátu Radovan Havelec.

Proti Gregorové směřovaly dvě kárné žaloby, obě podal předseda Okresního soudu pro Prahu 7 Roman Podlešák. Problémů měla podle nadřízených více, a to zejména v konkrétním opatrovnickém sporu. Ve zbytku ale kárný senát žaloby zamítl, částečně i zastavil řízení kvůli opožděnému podání.

Průtahy se týkají exekučního spisu, přesáhly pět let. Případ dokončila až další soudkyně, která spis převzala, a ministerstvo spravedlnosti pak muselo vyplatit náhradu za neúměrnou délku řízení.

„Spis byl nějakou dobu ztracen, byl založený v nějakém jiném spise, to se stává,“ uvedla Gregorová. „Spis byl součástí jiného spisu, který měla paní doktorka celou dobu u sebe,“ řekl předseda obvodního soudu Roman Podlešák.

Další výhrady nadřízených se týkají složitého a vyhroceného opatrovnického sporu, který trval podle nadřízených dlouho a otec v něm dostával méně prostoru. Při jednání prý navíc konstatovala zjevnou agresivitu otce. Poté, co už na ni mířila kárná žaloba, vybízela účastníky sporu k urychlení řízení. Navenek to mohlo podle nadřízených působit tak, že až podání kárného návrhu ji přivedlo k řádnému plnění povinností.

Podle Gregorové jsou opatrovnické spory specifické, někdy je nutné jít proti vůli rodičů, kteří pak negativní emoce obracejí proti soudu. „Snažila jsem se být nestranná, snažila jsem se vydat takové rozhodnutí, které bude v zájmu dětí,“ uvedla Gregorová.

Obě žaloby podal předseda obvodního soudu Roman Podlešák. Jednání kárného senátu se značně zpozdilo kvůli tomu, že uvízl v dopravní zácpě na D1.

(čtk)