Policie obvinila soudkyni z Liberce kvůli nezákonné vazbě

Policie obvinila libereckou soudkyni Lenku Zhoufovou z nezákonného držení zadrženého muže ve vazbě. Uvedl to dnes server iROZHLAS.cz. Soudkyně údajně nedodržela termín pro prodloužení vazby. Rozhodla o prodloužení až po zákonném termínu a na rozhodnutí napsala dřívější datum. Zhoufová se k tomu odmítla vyjádřit. Už dříve byla za čin kázeňsky potrestána.

Zhoufová podle policie v roce 2016 o den propásla termín prodloužení vazby drogového dealera, na což soudkyni upozornila advokátka zadrženého. Podle zákona tak měl být muž propuštěn, ale soudkyně vazbu přesto prodloužila a rozhodnutí antedatovala. Zadržený tak strávil osm dní ve vazbě nezákonně. Zhoufová proto byla koncem února obviněna ze zneužití pravomoci a zbavení osobní svobody, potvrdil serveru dozorující žalobce Lukáš Borovička z litoměřického státního zastupitelství.

Chybou soudkyně se již loni zabýval kárný senát Nejvyššího správního soudu, který potrestal Zhoufovou snížením platu o 25 procent na jeden rok. Do funkce soudkyně byla Zhoufová jmenována v roce 2015.

Předsedkyně Okresního soudu v Liberci Ivana Šoljaková v souvislosti s kauzou řekla, že je soud přetížen a soudci jsou pod časovým tlakem. Velká část soudců v minulých letech navíc přešla ke krajskému soudu a nově příchozím začínajícím soudcům podle předsedkyně chybí zkušenosti. Z tohoto důvodu předseda KS v Ústí nad Labem Luboš Dörfl posílil trestní úsek.

Podle MfD nezákonná vazba zmíněného dealera není jediným pochybením Zhoufové. Deník koncem loňského roku uvedl, že krajský soud přezkoumává případ, kdy na podzim nechala dalšího muže několik dní nezákonně ve vazbě.

(čtk)