Poslanec Zdeněk Ondráček Foto: KSČM

Sněmovní komisi pro kontrolu GIBS povede komunista Ondráček

Sněmovní komisi pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) povede komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. Zákonodárci mu ve druhém kole dnešní tajné volby dali přednost před Zuzanou Majerovou Zahradníkovou (ODS). Části Sněmovny vadí Ondráčkovo působení za socialismu, kdy jako člen pohotovostního policejního pluku zasahoval proti demonstrantům. Opozice proto v souvislosti s výsledkem dnešní volby hovoří o facce demokracii nebo o dalším důkazu spolupráce hnutí ANO s komunisty.

Volbě předsedy komise pro kontrolu GIBS předcházela zhruba půl druhé hodiny dlouhá diskuse. Nakonec dalo Ondráčkovi hlas 79 poslanců, přičemž ke zvolení stačilo 78. Majerová Zahradníková obdržela 57 hlasů.

Ondráček a Majerová Zahradníková postoupili do finále volby z prvního kola, v němž potřebný počet hlasů nezískal nikdo ze tří kandidátů. V tomto kole z volby vypadl kandidát Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Zvolení Ondráčka do čela komise hodnotí opoziční poslanci jako skandální a smutné. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že je to další důkaz spolupráce hnutí ANO a KSČM. Podle předsedy Starostů Petra Gazdíka je Odráčkovo zvolení fackou české demokracii.

Zklamán byl i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), byť podle opozice právě zástupci ANO měli na zvolení zásadní podíl. „Mě to moc mrzí, že uspěl, a připadá mi to jako facka všem těm, kteří tehdy stáli na druhé straně a které pan Ondráček svým obuškem umravňoval,“ řekl po volbě Pelikán médiím.

Hlasování svých spolustraníků kritizuje ostravský primátor a člen hnutí ANO Tomáš Macura. „Stydím se za hlasování těch mých kolegů z hnutí ANO, ‚díky‘ kterým dnes došlo ke skandálnímu zvolení Zdeňka Ondráčka šéfem komise pro kontrolu GIBS,“ uvedl Macura na twitteru. Dodal, že účelový politický pragmatismus nemůže být nadřazen ideálům, na kterých ANO vzniklo.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury bylo zvolení Ondráčka demokratickým rozhodnutím Sněmovny. Výběr Ondráčka podle Okamury nebyl šťastnou volbou. „Na druhou stranu jsem rád, že už se ta agónie nějakým způsobem ukončila,“ dodal.

V lednu 1989 Ondráček jako příslušník pohotovostního útvaru Veřejné bezpečnosti zasahoval proti demonstrantům během tzv. Palachova týdne. V listopadu 1989 byl připraven jako posila při zásahu na Národní třídě v Praze, který odstartoval pád komunistického režimu v tehdejším Československu.

Svého působení u komunistické policie Ondráček nelituje. „V profesním životě bych žádné věci neměnil. Já se domnívám že jsem nikdy neporušil zákony této země,“ uvedl dnes Ondráček. Zdůraznil, že byl v roce 1990 prověřován, že se stal policejním vyšetřovatelem a že byl příslušníkem protikorupční policie s prověrkou Národního bezpečnostního úřadu.

Ondráček kandidoval do čela komise pro kontrolu GIBS opakovaně. V prosinci ani v lednu ho ale Sněmovna nezvolila. Tehdy byl jediným uchazečem o předsednické křeslo v komisi.

Inspekce bezpečnostních sborů nyní budí pozornost v souvislosti s informací, že premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vyzval v únoru dvakrát jejího ředitele Michala Murína, aby se vzdal funkce. Babiš uvedl, že v něho nemá důvěru a pochybuje o jeho morální a profesionální integritě. Pochyby má také o hospodaření inspekce. Murín rezignovat nehodlá. Babiš kvůli záležitosti svolal na čtvrtek Bezpečnostní radu státu. Sejde se také sněmovní bezpečnostní výbor.

(čtk)