Foto: archiv

Kárně obviněná soudkyně spojená s Peltou zůstává mimo funkci, NSS nevyhověl její námitce

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 Sylva Mašínová dál nesmí soudit. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl její námitku, kterou se bránila rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). České justici to potvrdila mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Návrh na zrušení rozhodnutí ministra spravedlnosti o dočasném zproštění funkce soudce podle mluvčí NSS kárný senát zamítl. Písemné vyhotovení rozhodnutí bude k dispozici zhruba během dvou týdnů.

Na Mašínovou v březnu podal kárnou žalobu předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Navrhuje, aby skončila jako soudkyně. Pelikán ji pak záhy dočasně zprostil funkce. Sám navíc avizoval, že kárnou žalobu na soudkyni podá také. Na NSS však zatím nedorazila.
Podle informací České justice by měl kárný senát NSS věc projednat 30. května. „Vzhledem k tomu, že soudkyně je i nadále dočasně zproštěna funkce, je třeba dle judikatury kárných senátů ve věci samé postupovat pokud možno rychle. Jednání ve věci proto bude pravděpodobně nařízeno na závěr května 2018,“ uvedla Dostálová.

Soudkyně Mašínová předloni rozhodla spor místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra s bývalým rozhodčím Tomášem Kovaříkem ve prospěch Berbra. Podle policie se přitom dobře znala s tehdejším šéfem asociace Peltou, ale na možnou podjatost neupozornila. Odvolací Městský soud pak Mašínovou zkritizoval, že nedala prostor důkazům navrženým Kovaříkem, verdikt zrušil a věc rovnou přidělil jinému soudci.

(epa)