Ředitel GIBS Michal Murín Foto: archiv

Ředitel GIBS Michal Murín je hospitalizován, o rezignaci neuvažuje

Ředitel GIBS Michal Murín je od poloviny týdne hospitalizován v Praze. Důvodem je celkové vyčerpání a slabost ze soustavného a dlouhotrvajícího stresu. Rezignaci ovšem nezvažuje, vzkázal po mluvčím dnes dopoledne.

Avízo o tom, že  ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín dnes dopoledne sdělí, zda ze zdravotních důvodů rezignuje, publikovala některá média dnes už od rána. GIBS k tomu měl dopoledne vydat tiskovou zprávu.

Zprávu GIBS skutečně vydal. „Vzhledem k četným dotazům novinářů chceme reagovat na informace ve veřejných sdělovacích prostředcích ke zdravotnímu stavu ředitele GIBS a k jeho setrvání ve funkci,“ uvádí se doslova ve vydané zprávě.

Mluvčí GIBS Ivo Mitáček k tomu poté upřesňuje: „Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů plk. JUDr. Michal Murín je od poloviny tohoto týdne hospitalizován na specializovaném pracovišti jedné z nemocnic v Praze. Tam odešel na pravidelnou kontrolu, ale po vyšetření mu bylo doporučeno v nemocnici zůstat. Důvodem byla celková vyčerpanost a slabost z dlouhotrvajícího stresu.“

Zprávy o eventuální rezignaci pak mluvčí označil za spekulace: „Osobně se dnes také vyjádřil ke spekulacím k případné rezignaci, kterou v tuto chvíli nezvažuje,“ uvedl v tiskové zprávě doslova.

Co je ve hře

Ředitel GIBS Michal Murín dlouhodobě čelí střetu s předsedou vlády Andrejem Babišem. Babiš s ním v březnu zahájil kázeňské řízení, Murín oznámil, že se bude bránit všemi prostředky, které má k dispozici.Spor vypukl, když inspekce oznámila, že Babiš chtěl, aby její šéf odstoupil do konce února, což by se obešlo „bez skandálu“. Babiš poté začal Murína kritizovat veřejně. Uvedl, že k němu nemá důvěru, nebo zpochybnil hospodaření inspekce. Spor vyvrcholil na jednání sněmovního bezpečnostního výboru, kde Babiš citoval z dokumentů státních zástupců, které byly vůči Murínovi kritické. Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poté řekl, že Babišova vláda se snaží získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně inspekce. Opozice Babišův postup kritizuje i kvůli tomu, že premiér v demisi čelí trestnímu stíhání.

V celé věci jde o to, že Michal Murín se měl dozvědět o utajeném vyšetřování Laubeho, které prováděli příslušníci GIBS, a při následném vyšetřování nesdělil orgánům činným v trestním řízení zdroj této informace.

Podle zjištění České justice považoval Murín zpočátku věc za možnou „cílenou provokaci“ a test osobní integrity, neboť se tak stalo krátce poté, co nastoupil do funkce ředitele GIBS. Proto o možném úniku sám telefonicky informoval náměstka vedoucí vrchní státní zástupkyně v Praze Adama Bašného, vyplývá z analýzy, kterou Česká justice publikovala.

Irena Válová