Místopředseda ČAK Tomáš Sokol Foto: Eva Paseková

Tomáše Sokola nechtěli pustit kvůli odmítnutí ponižující prohlídky k soudu

Místopředsedu České advokátní komory Tomáše Sokola nevpustili kvůli odmítnutí ponižující osobní prohlídky do budovy Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou. Soudkyně, která soudí případ Sokolovy klientky, dokonce chtěla nechat proběhnout jednání bez něj. „Česká advokátní komora je přesvědčena, že jednání u OS ve Žďáru nad Sázavou bylo excesem, jenž náleží do minulosti,“ sdělila k případu tisková mluvčí ČAK Iva Chaloupková

Sokol přijel v úterý na desátou hodinu k Okresnímu soudu ve Žďáru nad Sázavou a prošel obvyklou prohlídkou. Taška s klíči od auta rentgenem, on sám bezpečnostním rámem. „Rám cinkl, takže mne vyzvali, abych si sundal hodinky a vyňal pásek s kalhot. Hodinky jsem odepnul, ale sdělil, že pásek si nesundám. Člen soudní stráže mne ohledal ručním detektorem, který podle mne nic neindikoval, ale současně bylo řečeno, že musí dojít pro velitele,“ popisuje Tomáš Sokol. Velitel podle něho po vteřině řekl, že pokud si advokát nevyndá pásek, tak nesmí dál. Na to mu Sokol odpověděl, že v tom případě se nezúčastní jednání a uvedl, u které soudkyně se má soudit. Velitel tam odešel, ale vrátil se s tím, že podle soudkyně pokud se nepodrobí bezpečnostním opatřením, bude soud pokračovat bez něj, jakoby se nedostavil bez omluvy.

Po deseti kilometrech advokáta soudkyně sháněla

Co následovalo poté, je takřka k neuvěření: „Řekl jsem, že to se tedy nedá nic dělat a zeptal se, zda sepíší nějaký záznam. Bylo mi řečeno, že ano, ale že já nemám nárok na kopii. Takže jsem odešel, nasedl do auta a odejel. Asi po deseti kilometrech jízdy mi volala klientka, že mi paní soudkyně vzkazuje, že se mám vrátit. Ihned nato mi volala kancelář, že tam volal někdo od soudu, že se mám vrátit, že dostanu výjimku.“ Poté, co se Sokol vrátil, prošel rámem a rentgenem s páskem na kalhotách. Rám tentokrát nic nesignalizoval, a tak šel rovnou do jednací síně.

Jak dále sdělil Sokol České justici, Česká advokátní komora opakovaně poukazovala na to, že za normálních okolností, tedy neexistuje-li nějaké speciální bezpečnostní riziko, je požadavek na vyndání opasku nedůstojný pro advokáta. „Podotýkám, že šlo viditelně o normální opasek u pánských kalhot, tedy žádnou speciální sponu nebo něco takového. Na to stačí běžné ohledání ručním přístrojem, a tak to také probíhá snad u všech ostatních soudů. S výjimkou těch, u kterých už předsedové nařídili, že stačí, aby se advokát prokázal průkazem advokáta a není třeba ho prohlížet vůbec. V téhle situaci a ve svém postavení jsem celkem logicky nemohl ponižujícímu požadavku vyhovět. Což bych ale neudělal, ani kdybych nebyl místopředsedou ČAK,“ uvedl k tomu advokát Tomáš Sokol.

Excesy jen v působnosti Krajského soudu v Brně

Podle mluvčí ČAK jde o neuvěřitelnou záležitost: „Je neuvěřitelné, že za situace, kdy drtivá většina soudních funkcionářů pochopila, že plošné ,letištní´ kontroly advokátů u vstupů do soudních budov k civilizované justici nepatří, Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou šel opět až tak daleko, že soudní jednání téměř zmařilo odmítnutí advokáta vyjmout na veřejnosti opasek z kalhot, když standardní prohlídce se podrobit neodmítl,“ konstatuje v reakci na to mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Nakonec však podle ní zvítězil zdravý rozum a díky následnému rozhodnutí zřejmě vedení soudu a ochotě advokáta vrátit se k jednání mohla být klientce poskytnuta zákonem předpokládaná právní pomoc i bez realizace dryáčnické kontroly. „Česká advokátní komora v současné době monitoruje způsob vstupů advokátů do soudních budov všech obecných soudů v České repubice a s ohledem na dosavadní zjištění je přesvědčena, že jednání u OS ve Žďáru nad Sázavou bylo excesem, jenž náleží do minulosti,“ uzavírá Chaloupková. Podle ní ze zpráv regionálních zmocněnců, které si představenstvo ČAK nechalo zpracovat, vyplývá, že v rámci působnosti tohoto krajského soudu Brno jsou advokáti u okresních soudů podrobováni prohlídkám u vstupů.

To potvrzuje i podobná zkušenost advokáta Radka Ondruše, která se mu stala před dvěma roky u Okresního soudu v Jihlavě. „Byl jsem nucen ve vchodu do budovy soudu k tomu, abych kvůli sponě u opasku vytáhl opasek z kalhot. Takže bych tam stál, přidržoval si padající kalhoty za bujarého veselí asi třiceti přihlížejících návštěvníků, kteří zde rovněž čekali na odbavení včetně jednoho novináře, který se to chystal fotit. Nepomohlo mi ani to, že jsem nabídl, aby mne projeli mobilním skenerem ani nabídka, že si opasek sundám v přilehlé místnosti justiční stráže,“ sdělil Ondruš České justici. Nepomohlo mu ani to, když přišel velitel stráže. Ten trval na tom, aby si advokát opasek sundal, ačkoli ten ukázal, že „pípá“ pouze přezka.

Dušan Šrámek