Starostka Kateřina Mazánková Foto: Facebook

Exstarostka Klášterce byla zproštěna obžaloby, kauza se táhne osm let

Exstarostka Klášterce nad Ohří Kateřina Mazánková byla Okresním soudem v Chomutově zproštěna obžaloby. Případ se týkal údajného ovlivňování výběrových řízení a předčasného proplácení faktur na radnici. Podle obžaloby se ho v roce 2008 dopustili tehdejší místostarosta Tomáš Šroubek a právě Mazánková. Rozhodnutí není pravomocné, státní zástupkyně se na místě odvolala.

Mazánková výsledek dnešního jednání komentovala na svém Facebooku. „Osm let života ve stresu mně nikdo nevrátí, ale spravedlnost stále je mezi námi,“ uvedla. Už dříve si postěžovala, že vleklá kauza ji ničí život. Skutek se měl stát v roce 2008.

Trestní oznámení podal Jan Houška, který byl v době žádosti o dotace starostou. Přišel s ním dva roky poté. Podle Mazánkové se Šroubkem se jen snažil poškodit politické konkurenty.

Mazánková v té době zastávala funkci vedoucí odboru rozvoje a investic města a podle státní zástupkyně způsobila škodu 1,5 milionu korun. Obvinění týká dotačních žádostí Klášterce na zateplení pěti škol a revitalizaci zámeckého parku. Zpracovatele dotačních žádostí město nevybralo ve veřejné soutěži, ale zvolilo je přímo. Konkrétně Mazánková se měla dopustit předčasného vyplacení faktur a manipulace s dokumenty. Soud nakonec její část kauzy a část někdejšího místostarosty Šroubka rozdělil na dvě části.

(epa)