Špičky justice na sněmu Soudcovské unie Foto: Eva Paseková

Schůzka justičních špiček se Zemanem se odkládá na konec června

Předsedové ústavního a obou nejvyšších soudů se 26. června setkají v Praze s prezidentem Milošem Zemanem. Budou hovořit o otázkách justice, řekla bez dalších podrobností mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Dlouho plánovaná schůzka se původně měla konat už tento týden ve středu, nicméně termín se změnil. Důvodem je to, že Ústavní soud pořádá ve středu v Praze kulatý stůl předsedů Konference evropských ústavních soudů a ve čtvrtek následuje setkání odborníků k počátkům ústavního soudnictví. Předseda soudu Pavel Rychetský je tedy zaneprázdněný.

Kromě Rychetského, jenž setkání inicioval, se mají schůzky zúčastnit také předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal a Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, jemuž letos v září vyprší mandát. Zeman bude muset z řad soudců Nejvyššího správního soudu určit nového předsedu, stejně jako místopředsedu. Kromě Baxy totiž končí funkční období i jeho zástupci Michalu Mazancovi.

Právě o Mazancovi se v kuloárech mluví jako o možném adeptovi na Baxovo místo. Tomu je 66 let a v 70 letech tak musí skončit. Baxa proto České justici už dříve řekl, že doporučuje jmenovat do čela soudu na dalších deset let někoho mladšího.

Baxa už měl se Zemanem jednu separátní schůzku koncem května. Po ní uvedl, že mluvili o charakteristikách, jaké by měl nový předseda mít. Podle Baxy byl rozhovor obecný, padala ale i konkrétní jména. Žádné však neuvedl. „Když dáme stranou ty nejmladší soudce i ty soudce, kteří už před sebou nemají deset let, protože ta funkce je desetiletá, stále jde o okruh asi dvou desítek soudců,“ uvedl Baxa.

O Baxovi se v minulosti hovořilo jako o jednom z možných nástupců Rychetského v čele Ústavního soudu. Rychetský totiž opakovaně řekl, že nemá v úmyslu svůj aktuální desetiletý mandát dovést až do konce. V poslední době ale už o rezignaci příliš nemluví, zvláště poté, co český Ústavní soud získal pro rok 2020 pořadatelství kongresu, tedy hlavní akce Konference evropských ústavních soudů.

(čtk, epa)