Uherskohradištský soud Foto: Tiskový odbor m

Tři soudci Okresního soudu v Uherském Hradišti čelí kárné žalobě, předsedkyně rezignovala

Předseda Krajského soudu v Brně (KS) Milan Bořek podal k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) kárnou žalobu na tři soudce Okresního soudu v Uherském Hradišti (OS). Důvodem jsou primárně průtahy, a to jak při rozhodování, tak při vyhotovování rozsudků. V důsledku podání žalob již rezignovala předsedkyně OS Hana Kurfiřtová.

Podání kárných žalob na dotaz České justici potvrdil předseda KS Bořek s tím, že dokud je nebudou mít soudci doručeny, nebude se k věci nijak vyjadřovat.
Z tohoto důvodu odmítli vyjádření také všichni tři soudci. U jednoho z nich je navrhován trest zbavení funkce soudce, neboť již byl v minulosti dvakrát kárně postižen.

Zastupující předseda soudu Petr Šťastný v této souvislosti pouze uvedl, že pokud by kárný senát návrhu na zbavení funkce soudce vyhověl, způsobilo by to OS komplikace v jeho práci.

Předsedkyně soudu svoji rezignaci kvůli celé věci oznámila již více než před měsícem. „Předsedkyně Okresního soudu Uherské Hradiště Hana Kurfiřtová rezignovala na svůj post dne 1. 5. 2018,“ sdělila České justici zástupkyně tiskového odboru ministerstva spravedlnosti Alžběta Šírková. Kurfiřtová na sebe v minulosti upozornila sporem o chátrající věznici v Uherském Hradišti, kdy se vzepřela Andreji Babišovi a odmítala ji převést na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Soud v Uherském Hradišti rozhoduje jako soud prvního stupně
ve všech trestních a civilních věcech, pouze specializovaná agenda jako nejzávažnější trestné činy, insolvenční řízení, spory ve věcech obchodních korporací, hospodářské soutěže, duševního vlastnictví apod. je svěřena  krajskému soudu.

(pd, epa)