V justičních budovách dochází například k výměnám žárovek Foto: archiv

Justiční organizace mají šetřit energiemi, zatím se to příliš nedaří

Repasování oken, úprava kotelen a další rekonstrukce v justičních budovách mají zajistit úsporu energie. Šetření je realizováno v souladu s Evropskou směrnicí a závazky mají být splněny do roku 2020. Nejlépe si vede Vězeňská služba, která již realizovala pětinu plánovaných úspor.

Realizace energeticky úsporných opatření vyplývá z článku 5. směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU o energetické účinnosti z roku 2012. Vláda nyní na stůl dostala informace o tom, jak se plán úspor daří naplňovat. Spoléhá se zejména na úspory v rámci Vězeňské služby. Resort spravedlnosti kvůli realizaci úsporných opatření ve věznicích dokonce loni navyšoval svůj rozpočet.  Na opravy bylo věznicím přiděleno 40 milionů korun, v současné době je 35 milionů již rozděleno na konkrétní akce, přičemž plánovaná úspora z takto vynaložených prostředků činí cca 700 MWh. Další prostředky získá Vězeňská služba z operačních programů. Vězeňská služba již plán úspor narozdíl od osttaních složek začala plnit.

V současné době probíhá zadávací řízení na zpracování projektové dokumentace na kotelny, které v roce 2019 nebudou splňovat emisní limity. Jedná se o 14 kotelen, z nichž byla již dokončena revitalizace kotelen v Karviné a v Odolově, kde byl ukončen zkušební provoz a zahájeno kolaudační řízení stavby. Rekonstruovat se budou také prádelny nebo kuchyně.  Dalším technologickým opatřením, které přinese úsporu energie, je rekonstrukce osvětlení věznic, se zvláštním zřetelem na venkovní osvětlení perimetru střežených prostorů. „Mimo úsporu elektrické energie přinese nový druh osvětlení i úspory v oblasti údržby a v podstatně delší životnosti moderních LED svítidel oproti současným výbojkám,“ uvádí materiál „Zpráva o realizaci energeticky úsporných opatření v  resortu Ministerstva spravedlnosti pro naplnění závazku vyplývajícího z článku 5 směrnice o energetické účinnosti“.

V budovách Vězeňské služby dojde také ke stavebním úpravám, které zajistí úspory vody nebo vytápění. Ty se musí plánovat s ohledem na nutná omezení na straně odsouzených osob. Ze zkušeností personálu věznic je nutné veškeré změny a opravy provádět tak, aby odsouzené osoby neměly možnost ovlivňovat chod zařízení.

Žádné úspory zatím Nerealizoval Nejvyšší správní soud, ale v roce 2019 bude dodavatel tepla realizovat výměnu parovodů za horkovody a dojde ke změně topného média, která si vyžádá rekonstrukci výměníkové stranice v budově Nejvyššího správního soudu. „Změnou topného média dojde ke snížení spotřeby tepla o cca 15 %, tj. o cca 94,7 MWh (341GJ) za rok, při průměrné roční spotřebě 2 270 GJ. Finanční úspora by představovala cca 180 tis. Kč ročně. Realizace je předpokládána v roce 2019,“ uvádí zpráva.

Nejvyšší soud plánuje závazek splnit výměnou a repasí oken. V současné době již Nejvyšší soud realizuje investiční záměr „Pasportizace okenních výplní jakožto požadavek orgánů památkové ochrany. Samotná realizace výměn oken je předpokládána v roce 2020. Přesné úspory zatím nejsou v materiálu vyčísleny.

V budově Nejvyššího státního zastupitelství budou instalována světla s automatickým spínáním pomocí vestavěných čidel a průběžná náhrada odporových žárovek LED. Vedení státního zastupitelství ale přiznává, že jen tímto krokem závazek na úspory splnit nemůže a žádá tak pomoc ostatních složek resortu spravedlnosti. Ministerstvo spravedlnosti je na tom ale podobně a žádné větší konkrétní kroky nepředstavilo.

Materiál si můžete stáhnout zde.

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

(epa)