Kontroverzní fotografie Foto: Facebook

Policisté, kteří se v Ostravě fotili s Kajínkem, byli napomenuti

Policisté, kteří se v Ostravě vyfotili s omilostněným vrahem Jiřím Kajínkem a snímek sdíleli na sociálních sítích, dostali písemné napomenutí. Policie výsledek kázeňského řízení nyní zveřejnila na svém webu. Koncem července jen uvedla, že policisté byli potrestáni, postih ale nespecifikovala. Už na jaře však nadřízení počínání policistů odsoudili a označili ho za ohrožení profesní cti.

„Ředitel Městského ředitelství policie Ostrava v rámci neveřejného řízení ve věcech služebního poměru uznal vinnými z kázeňského přestupku tři policisty a uložil jim kázeňský trest dle zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Rozhodnutí jsou pravomocná,“ uvedla už dříve mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná. „Jednalo se konkrétně u všech tří policistů o uložení kázeňského trestu písemné napomenutí,“ je uvedeno nyní v textu, který policie zveřejnila na webu.

Fotografie vznikla před budovou Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Kajínek tam u služebního vozu policie zapózoval se třemi ozbrojenými policisty. Fotografie se následně rozšířila na sociálních sítích.

Kajínek byl odsouzen 23. června 1998 na doživotí za to, že v roce 1993 zastřelil podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše, druhý osobní strážce střelbu přežil. Kajínek vinu nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soudy z předpojatosti. Jeho žádost o obnovu procesu zamítly vrchní i Ústavní soud. V roce 2010 měl premiéru film natočený na motivy jeho příběhu. Loni mu prezident Miloš Zeman udělil podmíněnou milost.

(čtk)