Slavnostní shromáždění ČAK Foto: Eva Paseková

Jirousek, Šámal nebo Pejchal vzdali hold zakladatelům české advokacie

Členové České a Slovenské advokátní komory (ČAK a SAK) zahájili oslavy 100 let advokacie v Luhačovicích. Akci zahájila odborná konference, kde úvodní slovo přednesl kromě šéfů komor Vladimíra Jirouska a Tomáše Borce třeba předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal nebo soudce Evropského soudu pro lidská práva Aleš Pejchal.

Úvodní slova významných hostů se z velké části věnovala historii a vzniku české a slovenské advokacie. „Je naší povinností vzdát hold těm, kteří položili základy české a slovenské advokacie,“ upozornil hosty po poslechu evropské, slovenské a české státní hymny na úvod předseda ČAK Vladimír Jirousek.

Aleš Pejchal uvedl, že 36 let profesního života v advokacii jeho srdce zasáhlo více, než 6 let v roli soudce ESLP. „Pokora advokátnímu stavu je ve Štrasburku všudypřítomná,“ zdůraznil a připomněl, že postavení advokáta ve společnosti se věnovalo už rozhodnutí ESLP z roku 1987 H. versus Belgie, kdy pan H. dosáhl svou stížností opětovného zápisu do seznamu advokátů.

Předseda NS hovořil o vlivu advokátů na tvorbu judikatury Foto: ČJ

Mezi dalšími řečníky vystoupil chorvatský předseda advokátní komory Ranko Pelicarić, zástupkyně polské advokátní komory nebo předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Ten zdůraznil, že advokáti jsou důležitým prvkem ochrany práv a jejich činnost se výrazně promítá do činnosti NS. Advokátský stav tak má touto cestou vliv na tvorbu práva. Silnou stopu advokáta podle něj na NS zanechal Otakar Motejl.

Na počátky advokacie pak vzpomínal bývalý ústavní soudce Stanislav Balík. Připomněl, že mezi tzv. „Muži 28. října“, zakladateli Československého státu, byli dva advokáti – František Soukup, který se poté stal ministrem spravedlnosti a také Alois Rašín, který zase vedl resort financí. Brzy po převzetí moci komunisty ale advokacie přišla o svoji nezávislost a svobodu, samosprávné komory byly zrušeny.

V souvislosti s rokem 1968 a následnou normalizací zavzpomínal Balík na nedávno zesnulou právničku a první dámu české advokacie Dagmar Burešovou, které je pro něj neoficiální nositelkou Ceny lidských práv, kterou za svého života bohužel neobdržela.

Zdravici přednesl za ministerstvo spravedlnosti také náměstek Jeroným Tejc. Předseda ČAK Jirousek při té chvíli pochválil komunikaci se současným vedením resortu. Mezi hosty se objevil i Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Odpolední program bude pokračovat vystoupeními na téma současných otázek trestního i civilního práva, ale i dalšími exkurzy do historie československé advokacie.

(epa)