Vedení SU na posledním sněmu v Ostravě Foto: Eva Paseková

Soudcovská unie bude na sněmu rokovat o hodnocení soudců a profesní etice

Soudcovská unie bude na dvoudenním sněmu v Táboře jednat o výběru a hodnocení soudců, o kariérním řádu soudců a o profesní etice. Na akci, která začne v pátek, slíbili účast předsedové obou nejvyšších soudů Pavel Šámal a Michal Mazanec, ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (ANO), nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman či ombudsmanka Anna Šabatová.

Shromáždění delegátů je výročním jednáním nejvyššího orgánu unie, která ohledně výběru a přípravy soudců dlouhodobě upozorňuje na nedostatky ve stávajícím systému. Šéfka organizace Daniela Zemanová kvůli tomu v létě jednala s prezidentem Milošem Zemanem, který soudce podle ústavy jmenuje. Po schůzce uvedla, že se jednoznačně shodli na nutnosti stanovení pevných pravidel, která zaručí výběr těch nejlepších uchazečů.

PROGRAM si můžete stáhnout zde.

Transparentní pravidla včetně jednotných výběrových řízení chtěl nastavit bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), zvolil k tomu však formu pouhé instrukce, tedy podzákonného předpisu. Zemanová to kritizovala s tím, že soudce to nechává ve velké nejistotě, protože jakýkoliv další ministr může instrukci sám změnit či zrušit. Současný šéf úřadu Kněžínek se po diskusi se soudci rozhodl účinnost instrukce odložit a hodlá ji nahradit novelou zákona o soudech a soudcích, kterou chce předložit na jaře.

Unie prosazuje také vznik jasně daného kariérního řádu soudců. Zemanová, která nedávno přešla z Nejvyššího správního soudu k Městskému soudu v Praze, upozorňuje na to, že bez těchto pravidel hrají při kariérních postupech soudců roli osobní vztahy. V minulosti to zmiňovala i v souvislosti s tím, že ve vedení soudů je málo žen.

Soudcovská unie je dobrovolným stavovským sdružením, které zastupuje přes polovinu českých soudců. Při neexistenci samosprávné Nejvyšší rady soudnictví tak představuje orgán, který justici reprezentuje navenek. Na páteční zahájení akce v táborském Hotelu Dvořák pozvala unie i zákonodárce, které by měl reprezentovat předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a předseda ústavně právního výboru Sněmovny Marek Benda (ODS). Soudci očekávají i představitele justice ze Slovenska, Rakouska a Polska. Závěry sněmu chce vedení unie představit na tiskové konferenci v sobotu odpoledne.

(čtk)