Ombudsmanka Anna Šabatová o svých výhradách vyrozuměla vládu. Kritiku odmítlo ministerstvo vnitra, podle kterého zpravodajské služby a orgány činné v trestním řízení nejsou ze zákona správní úřady, jejichž činnost může veřejný ochránce práv prověřovat.Foto: VOP

Šabatová: Úřad by měl informovat o možnosti podat správní žalobu

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová žádá vládu, aby ve správním řádu zakotvila povinnost úřadů informovat účastníky správního řízení, že mohou proti správnímu rozhodnutí podat žalobu k soudu. V tiskové zprávě to dnes uvedl Stanislav Biler z tiskového oddělení veřejné ochránkyně práv.

Většina správních rozhodnutí je podle ombudmanky právně v pořádku. Existují však podle ní i rozhodnutí vadná a nezákonná. „Pro efektivní zajištění práva na spravedlivý a nestranný proces by proto měla všechna konečná správní rozhodnutí obsahovat poučení o možnosti podat proti správnímu rozhodnutí žalobu. Jedině tak lze zabránit propadnutí nároku na soudní ochranu pro neznalost práva,“ uvedl ve zprávě Biler.

Podle kanceláře ombudsmana by povinné poučování v praxi nepředstavovalo žádné nadměrné finanční náklady ani administrativní zatížení. Šlo by se o jednu standardizovanou větu doplněnou k současnému poučení o nemožnosti podat odvolání. Například Česká správa sociálního zabezpečení ve svých rozhodnutích o možnosti podání soudní žaloby poučuje už mnoho let.

Požadavek vznesl poprvé v roce 2011 ombudsman Pavel Varvařovský, doporučení zopakoval v letech 2012 a 2013. V roce 2014 požádala Sněmovna vládu, aby se tímto podnětem zabývala. Jedna z předchozích vlád podle kanceláře ombudsmana následně s doporučením vyjádřila souhlas a zavázala se uvedenou úpravu navrhnout při nejbližší vhodné novelizaci správního řádu. Od té doby byl správní řád novelizován pětkrát, aniž by předchozí vlády závazek splnily, uvedl Biler.

(čtk)