Poslanci na jednání s ministrem Kněžínkem Foto: MSP

Poslanci jednali s Kněžínkem o zákonech, pochvalují si jeho komunikativnost

O prioritách v oblasti justice a s ní spojené legislativy jednali tento týden zástupci Ministerstva spravedlnosti s poslanci Ústavně právního výboru. Ministr Jan Kněžínek představil své záměry ohledně rekodifikace civilního procesu nebo zákona o hromadných žalobách. Obě strany si pochvaluji vzájemnou komunikaci.

Schůzka se konala ve středu na Ministerstvu spravedlnosti a podle účastníků byla na odborné úrovni. „Debatovali jsme nad novelou občanského soudního řádu a exekučního řádu, nad spotřebitelskou novelou občanského zákoníku, adaptací českého právního řádu na zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce nebo nad novelou zákona o obchodních korporacích a o přípravách zákona o hromadných žalobách,“ uvedl po jednání ministr Kněžínek.

Jednání na ministerstvu Foto: MSP

Mezi dalšími tématy byla také novela zákona o soudech a soudcích, převod vymáhání justičních pohledávek na Celní správu nebo novela zákona o státním zastupitelství.  Poslanci se také seznámili s fungováním elektronického monitorovacího systému, který je v provozu už více než tři měsíce. Od září do konce loňského roku bylo do systému elektronické kontroly zařazeno celkem 114 osob. „Také jsme se bavili o možnosti převést vymáhání justičních pohledávek na Celní správu. Jednání proběhlo na přátelské úrovni,“ řekl České justici místopředseda výboru Jan Chvojka z ČSSD.

Kněžínek tak znovu potvrdil, že mimo jiné díky své ochotě komunikovat a vyslechnout si názory protistrany, je u politiků i zástupců justice značně oblíbenější, než jeho předchůdce Robert Pelikán. Toho právě členové právního výboru v minulosti veřejně zkritizovali za to, že se jim vyhýbá a odmítá komunikovat. Až poté Pelikán začal na schůze výboru docházet. „Možná dobrá zpráva je, že po výrazném progresivistovi a pretenderovi Andreje Babiše přišel na Ministerstvo spravedlnosti poměrně střízlivý úředník,“ řekl na konci roku k působení Kněžínka předseda výboru Marek Benda (ODS).

(epa)