Generální tajemník OSN António Guterres Foto: Wikimedia

Lidská práva ve světě ustupují, upozornil generální tajemník OSN

Lidská práva ztrácejí ve světě půdu pod nohama, varoval dnes v Ženevě generální tajemník OSN António Guterres na úvod zasedání Rady OSN pro lidská práva (UNHRC). Prvního dne jednání, které celé potrvá do 22. března, se zúčastnili vysocí představitelé 47 členských států rady, za Česko ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Guterres v zahajovací řeči vyjádřil podle agentury AP znepokojení nad „zmenšujícím se občanským prostorem“. Poukázal přitom mimo jiné na to, že v posledních třech letech bylo ve světě zabito více než 1000 novinářů a obránců lidských práv. Každý týden byli podle něj loni v průměru zavražděni čtyři ekologičtí aktivisté, většinou domorodí obyvatelé.

„Musíme učinit více na obranu těchto lidí a pro ukončení represálií vůči těm, kteří sdílejí své příběhy týkající se lidských práv,“ zdůraznil generální tajemník.

Guterres podle agentury AFP také ohlásil přípravy globálního akčního plánu proti šíření nenávisti, kterou označil za jev zamořující debatu o hlavních světových problémech, jako je migrace. „Nenávist se stala běžnou, a to jak v liberálních demokraciích, tak v autoritářských systémech,“ uvedl šéf OSN. Vypracováním strategie proti šíření nenávisti pověřil svého zvláštního poradce pro prevenci genocid, Senegalce Adamu Dienga.

Zástupci 47 členských zemí rady se během 40. pravidelného zasedání UNHRC budou čtyři týdny zabývat stavem lidských práv v řadě zemí, včetně Venezuely, Ukrajiny či Jemenu. Diskutovat přitom budou o aktuálních krizích ve světě i o jednotlivých tematických bodech, jako jsou například dětští vojáci nebo rostoucí populismus v řadě zemí.

„Pro mne osobně znamená návrat k lidskoprávní tematice realizaci aktivní a především sebevědomé zahraniční politiky. Je to návrat k jejím nejlepším tradicím, které po roce 1989 obnovili ministr zahraničí Jiří Dienstbier a prezident Václav Havel,“ napsal šéf české diplomacie Petříček na twitteru v souvislosti s dnešním zahájením zasedání UNHRC.

Petříček dnes podle mluvčího ministerstva Michala Bucháčka jednal také s Vysokou komisařkou OSN pro lidská práva Michelle Bacheletovou, kterou seznámil s prioritami České republiky v Radě OSN. „Během našeho členství se zaměříme na podporu občanské společnosti, svobodu projevu, právního státu a na lidská práva v kontextu zaměstnanosti a životního prostředí,“ uvedl podle Bucháčka po jednání šéf české diplomacie. Členové rady jsou voleni na tři roky, ČR je členem od letoška do roku 2021.

K situaci ve Venezuele ministr uvedl, že mezinárodní společenství se musí sjednotit, aby zastavilo humanitární krizi v této zemi a pomohlo Venezuele uskutečnit svobodné a spravedlivé prezidentské volby.

(čtk)