Zesnulý Zdeněk Altner Reprofoto ČT

NS obdržel okruh dědiců Altnera, o dluhu ČSSD rozhodne v řádu měsíců

Rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) o dovolání ČSSD ve sporu s dědici zemřelého právníka Zdeňka Altnera lze očekávat „nejdéle v řádu několika měsíců“. Na dotaz to dnes uvedl ředitel kanceláře předsedy soudu Aleš Pavel. Dovolání obdržel NS už v roce 2016, dlouho ale čekal na výsledek dědického řízení.

„Sdělení od paní notářky o určení okruhu dědiců jsme obdrželi teprve 25. ledna 2019. Vzhledem k tomu, že na tomto závisel náš okruh účastníků řízení, tak jsme ohledně tohoto sdělení paní notářku urgovali již od listopadu 2016,“ napsal Pavel.

V rámci dědického řízení rozhodoval ještě Okresní soud Praha-východ o souhlasu s nakládáním s jměním nezletilých, konkrétně Altnerových vnoučat, za které rodiče uzavřeli dohodu s ostatními dědici. „Věc byla podle našich informací rozhodnuta až 24. září 2018,“ uvedl Pavel.

Nejvyšší soud v civilních věcech rozhoduje o dovoláních většinou do jednoho roku. Pokud ale čeká na výsledek souvisejících řízení, doba rozhodování se adekvátně prodlužuje.

O peníze v kauze Lidový dům se mohou podle rozhodnutí Okresního soudu pro Prahu-východ z loňského roku soudit s ČSSD Patrik a Veronika Altnerovi, děti po zemřelém advokátovi Altnerovi, kterému má strana za jeho služby zaplatit téměř 338 milionů korun. Informoval o tom v lednu web Seznam Zprávy.

Pražský městský soud přiznal Altnerovi peníze 31. března 2016 za to, že ČSSD od roku 1997 zastupoval ve sporu o vlastnictví pražského Lidového domu. Podle rozsudku mu ČSSD má zaplatit 18,5 milionu korun, hlavní část celkové sumy pak tvořila smluvní pokuta, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činila 318 milionů korun.

Sociální demokraté proti rozsudku podali dovolání, v němž navrhli i odklad vykonatelnosti. NS návrhu vyhověl, ČSSD tak zatím platit nemusela. Bývalý advokát Altner zhruba půl roku po vyhlášení verdiktu městského soudu zemřel.

(čtk)