Soudce Jan Kozák na archivním snímku. Reprofoto: ČT

Brněnský soudce Kozák byl pravomocně uznán vinným, podmínku soud snížil

Krajský soud v Ostravě v pondělí zamítl odvolání soudce Krajského soudu v Brně Jana Kozáka ve věci zneužití pravomoci úřední osoby. Snížil mu ale podmíněný trest za neoprávněný zásah do insolvenčního řízení na 15 měsíců s odkladem na dva roky. Rozhodnutí je pravomocné, lze proti němu podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu. Kozák, který byl dočasně zproštěn funkce, tedy s definitivní platností nesmí vykonávat funkci soudce. Kozák vinu od počátku odmítal, k rozsudku se dnes odmítl vyjádřit.

Podle obžaloby se Kozák snažil zařadit do insolvenčního řízení vedeného jiným soudcem pohledávku fyzické osoby na 450.000 korun, čímž by dotyčná byla neoprávněně zvýhodněna oproti jiným. Termín pro přihlašování pohledávek do insolvenčního řízení končil 31. srpna 2016, soudce se podle obžaloby spornou pohledávku snažil 7. září na podatelně soudu zařadit do běžného procesu. Předstíral, že ji nalezl ve svém spisu, do kterého byla vložena omylem, a chtěl ji datovat k 31. srpnu. Podatelna to odmítla. O totéž se podle obžaloby snažil ještě 13. září v soudní kanceláři, úřednice ale pohledávku přinesla do podatelny, kde jí požadované datum znovu zpětně nedali.

Prvoinstanční soud potrestal soudce podmíněným trestem na 15 měsíců s odkladem na tři roky, odvolací soud nyní odklad o rok snížil. Soudkyně dnes při čtení rozsudku prohlásila, že pro něj největším trestem bude skutečnost, že nebude moci soudit. Podle soudkyně Kozák, který byl odsouzen za zneužití pravomoci úřední osoby, postupoval v rozporu s povinnostmi soudce, kteří by se měli zdržet jakéhokoliv jednání, které by mohlo ohrozit důvěru v nezávislé a nestranné jednání soudu.

Podobně soud postupoval i u trestu pro advokáta Martina Zvoníčka, na jehož popud měl soudce podle obžaloby jednat. Za účastenství ve formě návodu mu soud uložil roční trest podmíněně odložený na dva roky, podle původního rozsudku byl odklad tříletý. Soudkyně uvedla, že není nezbytné využít horní polovinu sazby, která činila jeden až pět let. Zvoníček byl potrestán i zákazem činnosti na 2,5 roku.

Oba muži už dříve popřeli, že by jednali nezákonně. Kozák se hájil tím, že pochybila podatelna. Soud ale tomuto tvrzení neuvěřil.

(čtk)