Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal Foto: Ivan Holas

Šéf Nejvyššího soudu podal kárnou žalobu na soudkyni, která měla nazvat advokáta odpadem

Předseda Nejvyššího soudu (NS) Pavel Šámal podal kárnou žalobu na soudkyni zlínské pobočky Krajského soudu (KS) v Brně Ivetu Šperlichovou. České justici informaci potvrdil mluvčí NS Petr Tomíček s tím, že nemůže poskytnout k důvodům žaloby bližší podrobnosti, ani upřesnit navržený trest.

Soudkyně Šperlichová na tajně pořízené nahrávce měla urážet účastníky řízení. Firma Vltava Holding žádala vyloučení soudkyně z jednání ve věci proto, že soudkyně měla na poradě senátu krajského soudu označit členy představenstva obžalované z nelegální výroby cigaret a jejich obhájce za společenský odpad.

Zlínská pobočka Krajského soudu v Brně, ani Vrchní soud v Olomouci při posuzování možné podjatosti soudkyně k nahrávce nepřihlédly, neboť oba soudy zpochybnily jak okolnosti jejího pořízení, tak pravost jejího obsahu.

Do věci zasáhl až Ústavní soud, který naopak konstatoval, že soudy se podjatostí musí zabývat znovu a důkaz zmíněnou nahrávkou připustil. 

Podle informací České justice má být důvodem kárné žaloby další postup soudkyně ve věci, která byla předmětem nálezu Ústavního soudu. Místo toho, aby jej totiž respektovala, a tedy se z projednávání ve věci vyloučila pro podjatost, popřípadě vyčkala na rozhodnutí nadřízeného soudu, vydala procesní rozhodnutí. Tímto vyloučila část obžalovaných z projednávané věci k samostatnému řízení a v něm také v hlavním líčení rozhodla, čímž se měla dopustit kárného deliktu.

Je to již druhá kárná žaloba, kterou na soudkyni nižších soudů podává předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. V minulosti byl úspěšným kárným žalobcem soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 Sylvy Mašínové.

(pd)