Trestní oznámení na soudce, který čelí kárnému řízení, podal v únoru Nadační fond proti korupci Foto: archiv

Soud uznal vinným policistu, který srazil ženu na tramvajovém pásu

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes uznal policistu Petra Suranovského, který koncem října 2017 srazil mladou ženu na tramvajových kolejích před pražským Masarykovým nádražím, vinným z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Od potrestání upustil. Rozhodnutí není pravomocné, státní zástupce i Suranovský si ponechali lhůtu na podání odvolání.

Nehoda se stala 29. října po půlnoci v Havlíčkově ulici. Policista jel s kolegou k zásahu na Žižkov. Vjel na tramvajový pás, nezapnul ale maják ani zvukovou výstrahu. Tehdy dvaadvacetiletá dívka chtěla přejít přes koleje a když sestoupila z nástupního ostrůvku, Suranovský ji srazil. Mladá žena skončila s pohmožděním mozku, poškozením dalších důležitých orgánů a zlomeninami v nemocnici. Podle její zmocněnkyně budou následky zřejmě trvalé.

Soudkyně Helena Králová muže loni nepravomocně zprostila obžaloby, její verdikt ale zrušil odvolací pražský městský soud. Dnes uvedla, že na základě usnesení odvolacího senátu musela uznat Suranovského vinným. „Není třeba ukládat žádný trest. Postačilo projednání celé věci před soudem,“ prohlásila soudkyně. Dodala, že policista nehody lituje, doznal se k ní a doposud nebyl trestán.

„Určitě jsem spáchal přestupek, ale dopravní nehodu jsem nezavinil já,“ řekl Suranovský. Podle svých slov neměl jezdit po kolejích bez zapnutého majáku, dívka ale neměla na tramvajový pás vstupovat. Jeho advokát doplnil, že z ostrůvku sešla ve chvíli, kdy už policista nemohl reagovat. Podle názoru obžaloby však mladá žena kvůli vypnutému majáku nepočítala, že po kolejích jede nějaké auto. Policista také musel být připraven na nečekané situace.

Mladá žena a pojišťovna žádali u soudu po policistovi náhradu škody. Všeobecná zdravotní pojišťovna vyčíslila náklady na dosavadní léčbu dívky na 1,5 milionu korun. Soudkyně je odkázala na civilní řízení. Zmocněnkyně se na místě odvolala.

(čtk)