Marie Benešová a Jiří Pospíšil v Partii na Tv Prima Foto: Tv Prima

Benešová o trestním stíhání na objednávku: Ať Lenka Bradáčová koná

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) nevidí důvod nevěřit premiérovi Andreji Babišovi (ANO) ve sporu s Evropskou komisí ve věci údajného střetu zájmů. Trvá také na tom, že v ČR je možné si objednat trestní stíhání. Exministr spravedlnosti a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil ji vyzval, ať tedy reaguje na výzvu vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, koná a nechá svá podezření prověřit orgány činnými v trestním řízení. „Ať koná Lenka Bradáčová. Doufám, že činí,“ reagovala Benešová v pořadu Partie Tv Prima..

Pospíšil Benešovou znovu vyzval ke zveřejnění analýzy, kterou ministryně zpracovala pro prezidenta Miloše Zemana a podle které je možné trestní stíhání objednat. Ta reagovala, že nešlo o analýzu a že dokument vypracovala pro prezidenta jako soukromá osoba. Opět uvedla, že podle materiálu panují obavy například u kauz papírny Neograph nebo kauzy Berreta. „U kauzy zastupitelů Postoloprt také panují pochybnosti,“ řekla Benešová. Česká justice již dříve informovala, že Benšová zvažuje podání kárné žaloby na státní zástupkyni Radku Pavlišovou.

Babiš splnil zákonné požadavky na vyřešení problému, když převedl holding Agrofert do svěřenských fondů. Nechtěla také předjímat, zda Česko bude muset vracet do evropského rozpočtu zhruba 450 milionů korun vyplacených Agrofertu na dotacích, jak doporučuje návrh auditní zprávy EK, který unikl do médií.

Podle Benešové je předčasné mluvit o možných škodách způsobených neoprávněným vyplácením dotací, protože zatím neexistuje konečné stanovisko EK. „Já bych počkala na konečný závěr. Sama vím, že jeden soud řekne toto a druhý řekne opak, i Evropská unie může mít závěry různé,“ řekla. Europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil nicméně namítl, že na rozdíl od různých soudů, které mohou mít různý názor, je rozhodnutí v případě auditu záležitostí pouze Evropské komise.

Demonstrují lidé, kteří se nesmířili s výsledkem voleb

Pospíšil v pořadu také apeloval na vládu, aby českou reakci na stanovisko EK nepřipravovali ministři nominovaní do vlády hnutím ANO. Podle něj hrozí riziko, že by nezastupovali zájmy Česka, ale zájmy Babiše a Agrofertu. Benešová se k tomuto požadavku zatím nechtěla vyjadřovat. „Uvidíme, jak se na vládě domluvíme,“ řekla.

Podle návrhu zprávy EK je Babiš po dobu svého vládního angažmá ve střetu zájmů kvůli vyplácení dotací pro Agrofert. Kvůli tomu dokument navrhuje vracení části dotací vyplacených Agrofertu, celkem by to mělo být 450 milionů korun. Návrh zprávy je v angličtině a české úřady budou zhruba měsíc čekat na český překlad, poté budou mít dva měsíce na odpověď. Poté komise zveřejní konečné stanovisko.

Babiš opakovaně odmítl, že by byl ve střetu zájmů nebo porušoval evropské či české právo. Podle něj Česko žádné peníze vracet nebude.

Benešová také v pořadu položila otázku, kdo platí demonstrace za nezávislost justice. Podle ní si jejich pořadatelé na protestech budují kariéru. Vadí ji, že lidé nedemonstrovali, když do čela ministerstva přišli v minulosti jiní advokáti. Chápu obavy lidí, jsou to i osobní útoky. Svým dosavadním působením jsem ale nezavdala příčiny, že budu stranit určité skupině lidí. Také jsem za to hodně zaplatila, že jsem pojmenovávala věci tak, jak jsem je cítila,“ uvedla Benešová s tím, že demonstruje menšina lidí, která se nesmířila s výsledky voleb. „Většina je někde úplně jinde a ta pak rozhoduje ve volbách,“ dodala.

(epa, čtk)