Pohřeb Pavla Kučery Foto: Eva Paseková

Blízcí i justiční špičky se loučili s Pavlem Kučerou

Rodina, přátelé, ale i přední představitelé tuzemské justice se dnes rozloučili s bývalým místopředsedou Nejvyššího soudu a advokátem Pavlem Kučerou. Smuteční řečníci vyzdvihovali zejména Kučerovu odbornost, nadhled a smysl pro humor.

Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal se loučí s Pavlem Kučerou Foto: Eva Paseková

Velká obřadní síň strašnického krematoria dnes byla kolem poledne zaplněná po poslední místo. Rozloučení s Pavlem Kučerou se kromě rodiny a přátel zúčastnili například předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal a místopředseda Roman Fiala, předsedové krajských soudů Milan Bořek a Libor Vávra, předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš, jeho místopředseda Jan Sváček nebo řada jeho bývalých kolegů z Nejvyššího soudu – nechyběl například František Púry, Stanislav Rizman nebo Antonín Draštík. Dorazil i místoombudsman Stanislav Křeček.

Zúčastnili se také zástupci Unie obhájců Václav Vlk a Lukáš Trojan, exministr spravedlnosti Pavel Němec, předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Marek Benda, advokát Zdeněk Koudelka, předseda spolku Šalamoun John Bok či někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká.

Čtěte také: Justiční špičky litují odchodu Pavla Kučery

Šámal ve své smuteční řeči vyzdvihl Kučerovu odbornost a zavzpomínal na jeho roli místopředsedy Nejvyššího soudu, ve které byl dlouhých 18 let. „Všichni víme, jak měl svou práci rád,“ uvedl a připomněl, že Kučera byl aktivním advokátem až do svých posledních dní. V dalších řečech představitelů justice se často prolínaly vzpomínky na Kučerovu srdečnost, na to, že mnoha lidem rád a často nezištně poradil a že si za každé situace držel svůj pověstný nadhled a smysl pro humor. Ten si podle blízkých uměl dělat i sám ze sebe. „Nikdy se nebál jít proti proudu,“ zavzpomínal Pavel Němec s tím, že z pozice ministra si nejvíce pamatuje, jak Kučera hájil postavení Nejvyššího soudu v Poslanecké sněmovně.

Loučení s Pavlem Kučerou Foto: Eva Paseková

Nekrolog od Zdeňka Koudelky čtěte zde: Za Pavlem Kučerou (1940-2019)

Odborník na trestní právo zemřel náhle počátkem minulého týdne ve věku 79 let. Účastníci pohřbu vzpomínali, že byl na sklonku života plný sil a to zejména těch duševních.

Narodil se v roce 1940 v Kladně. Po absolvování pražské právnické fakulty pracoval nejprve jako advokát. V roce 1972 nastoupil ke kladenskému okresnímu soudu, později přešel ke Krajskému soudu v Praze.

Počátkem 90. let byl zástupcem vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla. V květnu 1991 se stal soudcem Nejvyššího soudu ČSFR, kde vedl trestní kolegium. Po vzniku samostatné České republiky přešel do funkce místopředsedy Nejvyššího soudu ČR, kterým byl do roku 2010. Poté se vrátil k advokacii.

Eva Paseková