Mazánek se odmítl zúčastnit jednání protikorupční rady vlády Foto: vláda

Vláda podpořila seznam kandidátů na 29 nových soudců

Seznam kandidátů na nové soudce, který ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) předložila minulý měsíc prezidentovi Miloši Zemanovi, podpořila na pondělním jednání vláda. Vyplývá to z výsledků jednání kabinetu zveřejněných na internetových stránkách vlády. Kandidátů je 29, převažují mezi nimi ženy. Zeman jmenoval nové soudce naposledy letos v dubnu, kdy opakovaně zkritizoval pomalost českých soudů.

Mezi nováčky je 18 žen a 11 mužů. Většina jich má za sebou tzv. jinou právní praxi, což znamená, že se na výkon funkce soudce nepřipravovali z pozice justičního čekatele, ale například jako asistenti soudců či vyšší soudní úředníci.

Nejvíce nových soudců – sedm – má zamířit do obvodu pražského městského soudu. Následuje obvod královéhradeckého krajského soudu s pěti kandidáty a ústeckého a ostravského krajského soudu se čtyřmi. Po třech soudcích má působit v obvodu krajských soudů v Českých Budějovicích a v Brně, dva půjdou pracovat do Plzeňského kraje a poslední kandidátka k Okresnímu soudu Praha-západ.

Česká justice už dříve upozornila, že kandidátů bylo původně 30. Svůj návrh ohledně plzeňského advokáta Pavla Šímy, který prošel výběrovým řízením na soudce, totiž ministryně Benešová nakonec stáhla. Ministerstvo to zdůvodnilo tím, že ohledně jednoho kandidáta „se dodatečně objevily nové okolnosti, které vyvolávají pochybnosti o jeho morální bezúhonnosti“.

Šíma dříve zastupoval například odsouzeného podnikatele Tomáše Pitra. Advokát sám čelil obžalobě z trestné činnosti související s drogami a že soud věc posléze předal do přestupkového řízení, o jehož výsledku není nic známo. Šíma uvedl, že tuto trestní kauzu považuje za křivdu, k jakým by v právním státě nemělo docházet.

(čtk, epa)