Ministryně Benešová se svými náměstky Michalem Fraňkem a Klárou Cetlovou Foto: Tiskový odbor ministerstva spravedlnosti

Z ministerstva spravedlnosti odejde 24 lidí, vznikne nová protikorupční sekce

Ministerstvo spravedlnosti bude muset v příštím roce propustit 24 úředníků. Snížení počtu zaměstnanců o 2 procenta se týká i soudů, státního zastupitelství a Vězeňské služby. Na ministerstvu však zároveň vznikne nová sekce v čele s náměstkem ministra. Vyplývá to z interních materiálů, které má Česká justice k dispozici. „Ministerstvo spravedlnosti připravilo od 1. ledna organizační změnu, ovšem vzhledem k tomu, že vláda bude schvalovat systemizaci služebních úřadů až ke konci roku, nebudeme zatím uvádět konkrétní parametry,“ uvedl mluvčí resortu Vladimír Řepka.

O nejvíce úředníků přijde podle důvěryhodných zdrojů České justice sekce legislativní a justice a dohledu, z obou bude muset odejít po osmi lidech. Provozní sekce přijde o pět lidí, sekce státního tajemníka o tři.
Ministerstvu přitom přibývají kompetence právě v oblasti dohledu, naposledy agenda spojená s kontrolou soudních znalců a tlumočníků. Je tak otázkou, jak efektivně bude resort schopen dostát všem závazkům, které jsou na něj v této oblasti kladeny. „Plánovaná organizační změna reaguje na schválený rozpočet pro rok 2020, na jehož základě je ministerstvo povinno snížit počet zaměstnanců o 10 procent. Aby ministerstvo zabezpečilo vykonávání zákonných agend při snížení objemu finančních prostředků a systemizovaných míst, snažíme se přizpůsobit novou organizační strukturou tomu, abychom dosáhli optimálního řízení chodu resortu,“ dodal Řepka.

Naopak vznikne nová sekce koordinace boje proti korupci. Ta má mít podle plánu tři odbory: odbor střetu zájmů a boje proti korupci, odbor odškodňování a odbor milostí a inspekce.

Nejvíce zeštíhlí sekce dohledu a justice, o odbor odškodňování pak přijde legislativní sekce. Ministryni Benešové také přibude pátý náměstek, v současné době má tři odborné a jednoho politického.

Rozpočet ministerstva spravedlnosti bude pro příští rok krácen nejméně o pět procent. Výdaje ministerstva na letošní rok budou činit podle posledních informací přes 30,2 miliardy.

(pd, epa)