Trestní oznámení podal anonym před loňskými komunálními volbami, Němec ho proto chápe jako součást politického boje Foto: ANO

Starosta Kroměříže bude po zastavení stíhání požadovat odškodnění

Okresní státní zastupitelství (OSZ) v Kroměříži dnes v tiskové zprávě oficiálně potvrdilo, že zastavilo stíhání kroměřížského starosty Jaroslava Němce (Nezávislí). Po více než ročním vyšetřování ho policie obvinila září, a to v souvislosti s přijatými právními službami, které se týkaly uzavření akcionářské dohody ve firmě Vodovody a kanalizace Kroměříž (VaK) v roce 2016. Němec dnes řekl, že bude požadovat po státu odškodnění.

Za zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a přečin porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozilo starostovi v případě prokázání viny až deset let vězení. „Budu chtít po státu odškodnění za ten rok a půl trestního řízení. Rada města bude rozhodovat o tom, jestli i město nebude požadovat odškodnění. Muselo v této souvislosti vynaložit nemalé finanční prostředky. Museli jsme mít právníky, právní služby stály statisíce korun. I běžní zaměstnanci městského úřadu museli spolupracovat s policií, museli dělat nad rámec svých povinností,“ řekl Němec.

Státní zástupce podle OSZ vydal usnesení, kterým zrušil usnesení policie o zahájení trestního stíhání a věc odložil. „Zjištěné pochybnosti týkající se postupu města před a při schvalování jedné z daných smluv o právním zastoupení, které vedly policejní orgán k zahájení trestního stíhání, nejsou takového charakteru, aby mohly odůvodnit naplnění všech znaků skutkové podstaty stíhaných či jiných trestných činů, a tím odůvodnit trestní odpovědnost zúčastněných osob,“ uvedlo OSZ. Proti usnesení není přípustný žádný opravný prostředek.

Trestní oznámení podal anonym před loňskými komunálními volbami, Němec ho proto chápe jako součást politického boje. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) před časem uvedl, že radnice při uzavírání smluv nepochybila.

Starosta i vedení města dlouhodobě tvrdili, že se ničeho nezákonného nedopustili. „Pořád se podivujeme, proč anonymní oznámení nešlo vyřešit mnohem rychleji, protože všechny podklady, které jsme jim (policii) dali, tak se posledního tři čtvrtě roku vůbec neměnily. Osobní dopad na mou rodinu, děti, manželku, byl samozřejmě velký. Celá rodina byla pod tlakem. Není jednoduché chodit po ulici, když jste trestně stíhaný,“ řekl Němec.

Město podle něj zadávalo právní služby postupně formou zakázek malého rozsahu. „Zjednodušeně řečeno, nejprve bylo potřeba zjistit, co je možné udělat. Poté jsme zadali právní služby za účelem vypracování akcionářské dohody. Nebylo přitom jisté, zda se to podaří a zda bude skutečně přijata. Další právní služby bylo nutné objednat v souvislosti s útoky, které se objevily po přijetí akcionářské dohody,“ uvedl Němec.

Akcionářskou dohodu ve VaK uzavřela města Kroměříž a Morkovice-Slížany a obce Dřínov a Zborovice. Dohoda lidem podle vedení kroměřížské radnice na 30 let zajišťuje přijatelnou cenu vody, obnovu vodovodů a kanalizace s pomocí dotací i to, že zisk společnosti skončí u měst a obcí, a ne u privátních subjektů.

(čtk)