Ministryně spravedlnosti Marie Benešová s exšéfem Vězeňské služby Petrem Dohnalem Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Benešová chce podmínky Rathova věznění prověřit v řádu dnů

Podmínky věznění odsouzeného Davida Ratha chce ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) prověřit v řádu dnů, maximálně týdnů. Porovná při tom informace, které dostala od šéfa Vězeňské služby (VS) Petra Dohnala a pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. O stanovisko požádá také nejvyššího státního zástupce. Po dnešní poradě vedení ministerstva to novinářům řekl mluvčí úřadu Vladimír Řepka.

„Pan ředitel Dohnal paní ministryni na pravidelných pátečních poradách vedení vždy informuje o stavu ve Vězeňské službě. Tentokrát byly informace zaměřené na případ pana Ratha,“ uvedl Řepka. Doplnil, že informace od Bradáčové přišly ministryni v písemné podobě. „Paní ministryně nyní všechny tyto informace zevrubně prozkoumá,“ řekl.

Rath si v teplické věznici odpykává sedmiletý trest za korupci. Ministerstvu jde podle Řepky o to, aby byl český postup v souladu se stanoviskem Evropského výboru pro zabránění mučení (CPT). O tom, že se do věci vloží například zahájením případného kárného řízení, úřad nyní neuvažuje.

VS kritizuje pražské vrchní státní zastupitelství za to, jak medializovalo pochybení teplické věznice ohledně Rathova věznění. O pochybení hovořila Bradáčová bez dalších podrobností v neděli. Ústecký krajský státní zástupce Radim Kadlček pak uvedl, že dozorová prověrka ve věznici loni 11. listopadu zjistila porušení pravidel pro odsouzené při nošení vlastního oblečení a zákona, podle nějž mají odsouzení ve vězení stejná práva. Rath mohl nosit civilní kalhoty a ředitel věznice mu povolil zdravotní matraci.

Bezpečnostní sbor se ředitele věznice zastal s tím, že matraci povolil z humánních důvodů a kalhoty byly určené pro výtvarný kroužek. Dohnal označil postup státních zástupců za nestandardní a má za to, že pražské vrchní státní zastupitelství zasahuje do pravomocí VS. Podle něj totiž věznici sdělilo, že nepřipadá v úvahu, aby tam Rath pracoval jako lékař. Bradáčová na kritiku reagovala tak, že Dohnal disponuje zcela nepřesnými informacemi.

(čtk)