Exhejtman David Rath Foto: archiv

David Rath byl převezen do ruzyňské věznice

David Rath byl včera převezen z Vazební věznice v Teplicích do věznice v pražské Ruzyni. Informaci České justici potvrdil včera jeho advokát Roman Jelínek s tím, že dnes by měl Rath absolvovat přijímací pohovor.

Informaci dnes jako první zveřejnil server Lidovky.cz. David Rath nastoupil do teplické věznice na podzim minulého roku, přičemž měl mít určený nástup právě do ruzyňské věznice.

V listopadu byla v teplické věznici provedena kontrola státního zastupitelství, která vytkla vedení teplické věznice údajně nezákonné výhody, které měl Rath mít oproti ostatním vězňům. Jednalo se o možnost používat civilní oblečení či zdravotní matraci.

V nedávném rozhodnutí o své nepodjatosti ve věci vedoucí Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Lenka Bradáčová potvrdila informaci, že při kontrole byl přítomen státní zástupce VSZ v Praze. Ovšem v přítomnosti dohledového orgánu při výkonu dozoru nespatřuje Bradáčová nic nestandardního. „Prověrka byla prováděna příslušným dozorovým státním zástupcem a státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze se jí zúčastnil pasivně, v rámci dohledových oprávnění daných mu zákonem standardně jako v jiných případech tohoto druhu, jak mu ukládá interní norma.

Současná přítomnost státních zástupců dozorového i dohledového stupně představuje jednu z forem realizace dohledových oprávnění státního zastupitelství vyššího stupně, když touto cestou se lze nejlépe přesvědčit, zda jak uplatňuje či plní při prověrce svá oprávnění a povinnosti dozorový státní zástupce,“ uvedla v rozhodnutí z 20. ledna 2020 Bradáčová. Podle ní pak navíc byla kontrola zaměřena nikoliv na Ratha a na jeho přítomnost byli státní zástupci upozorněni pracovníky věznice. „Pro úplnost je třeba znovu uvést, že dozorová prověrka ve Věznici Teplice byla provedena věcně a místně příslušným státním zástupcem Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem a nikterak nebyla směřována speciálně vůči vězněnému MUDr. Davidovi Rathovi, naopak přímo pracovníci věznice upozornili dozorového státního zástupce na pobyt tohoto odsouzeného a nabídli kontrolu jeho cely,“ popsala svůj pohled na věc vedoucí VSZ v Praze Bradáčová.

Kontrolu v teplické věznici měla provádět i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a informace si k věci vyžádalo i ministerstvo spravedlnosti. Proti kontrole se pak následně veřejně ohradil generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal.

Petr Dimun