Vybrané peníze mají pomoci nejvíce ohroženým lidem Foto: Pxhere

Exekutoři pořádají pro ohrožené občany sbírku kvůli koronaviru

Exekutorská komora reaguje na současnou situaci s epidemií koronaviru a po sérii bezpečnostních opatření se rozhodla uspořádat neveřejnou sbírku. „Sama jako počáteční vklad věnuje 100 000 Kč,“ uvedla mluvčí Lenka Desatová.

Apel Exekutorské komory byl podle mluvčí rozeslán všem soudním exekutorům společně s číslem speciálního účtu, zřízeného výhradně pro účely sbírky. S ohledem na aktuální situaci a podle potřeb bude vybraná částka věnována na nákup ochranných pomůcek, anebo rozdělena neziskovým organizacím, které se zaměřují na péči o nejvíce ohrožené občany a seniory.  ,Vývoj bedlivě sledujeme a na denní bázi diskutujeme, jaké kroky je třeba podniknout. Po zrušení tiskové konference a bezpečnostních opatřeních, které jsme komunikovali v pátek, jsme se rozhodli pomoci v současnosti nejvíce ohroženým občanům a seniorům,“ vysvětluje dnešní rozhodnutí Exekutorské komory její prezident Vladimír Plášil.

Opatření kvůli epidemii koronaviru  zahrnují doporučení neprovádět zajištění a převzetí movitých věcí, vyklízení a také osobní doručování písemností. Jak již Česká justice informovala, exekutoři tento týden preventivně zavírají své kanceláře a dočasně se pozastavil i chod bezplatných poraden. Ty budou pro zájemce dostupné do odvolání pouze on-line. Posíleny jsou také kapacity pro telefonické kontakty pro řádnou komunikaci s účastníky řízení.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová o víkendu vydala stanovisko, podle kterého krizové opatření nedopadá na činnost exekutorů, advokátů, notářů nebo insolvenčních správců.

(epa)