Mnoho institucí přistoupilo k měření teploty Ilustrační foto: Pixabay

Soud v Mělníku bude lidem měřit teplotu. Účastníci i advokáti ruší jednání kvůli karanténě

V rámci preventivních opatření proti šíření koronaviru Covid-19 bude od čtvrtka všem osobám vstupujícím do budovy Okresního soudu v Mělníku měřena teplota bezkontaktním teploměrem. „V případě, že bude u osoby naměřena tělesná teplota 38°C a vyšší, o jejím vstupu do budovy rozhodne po zvážení příslušný předseda senátu,“ uvedl soud v tiskové zprávě.

Opatření se bude týkat osob, které budou vstupovat do budovy za účelem účasti soudního jednání. „V ostatních případech žádáme občany, aby před návštěvou Okresního soudu v Mělníku zvážili nutnost této své osobní návštěvy,“ uvedl mluvčí Jindřich Špergl s tím, že lidé se mají na instituci obracet telefonicky či emailem. K měření teploty návštěvníkům již dříve přistoupila Vězeňská služba.

Soudy zatím plošná opatření nepřijímají, každý soud se s šířící epidemií koronaviru vyrovnává po svém. Česká justice již informovala, že většina soudů dbá na zvýšenou hygienu a potenciálně rizikovým pracovníkům nařizuje práci z domova. Ministerstvo také připravuje plán pro stav nouze v případě pandemie – některá soudní jednání totiž nepůjdou případně odložit. jde například o rozhodování o vazbách.

Účastníci i advokáti si mezitím stěžují na rušení hlavních líčení. Mnoho z nich je totiž v karanténě. „Kvůli koronaviru jsou mařena jednání a hlavní líčení – kvůli nařízené karanténě se omlouvají účastníci, advokáti i svědci,“ potvrdila šéfka Obvodního soudu pro Prahu 5 Andrea Lomozová. „Soudní jednání zůstávají mimořádným opatřením nedotčená. Svědci se z nich ovšem omlouvají, že jsou v karanténě,“ uvedl na twitteru advokát Petr Toman.

Některá z opatření zavedených kvůli koronaviru zaregistrují návštěvníci pražských soudů na první pohled. Ve foyer vrchního soudu je vítá stojan s dezinfekcí a s výzvou, aby si všichni příchozí očistili ruce. Návštěvníky městského soudu odbavují u bezpečnostního rámu příslušníci justiční stráže v igelitových rukavicích.

V Česku už platí zákaz konání všech akcí, při nichž by se na jednom místě mohlo shromáždit více než 100 lidí. Do odvolání jsou také zavřeny základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v České televizi řekl, že pokud by šíření viru nadále pokračovalo rychlým tempem, je namístě uvažovat o omezení pohybu lidí ve veřejném prostoru.

Eva Paseková, čtk