Muž chtěl být soudcem i přes nesplnění požadavků Foto: Jiří Novák

Soudce Sotolář neuspěl s námitkou proti dočasnému zbavení funkce

Soudce Alexandr Sotolář neuspěl s námitkami, které podal proti tomu, že mu ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) dočasně zakázala soudit. Na dotaz to dnes uvedla mluvčí Nejvyššího správního soudu (NSS) Sylva Dostálová. Sotolář čelí dvěma kárným žalobám kvůli tomu, že u Městského soudu v Praze údajně manipuloval se soudními protokoly v kauze opencard a pražských radních.

Dostálová sdělila, že NSS Sotolářovy námitky proti dočasnému zproštění výkonu funkce soudce zamítl. „Kárný senát vzal v úvahu především závažnost jednání, kterého se měl kárně obviněný dle ministryně dopustit, a jeho vliv na důvěryhodnost justice,“ vysvětlila mluvčí.

„Aniž by soud předjímal, že se těchto provinění kárně obviněný skutečně dopustil, popřípadě že se udály tak, jak je v návrhu na zahájení kárného řízení popsáno, je namístě, aby JUDr. Sotolář po dobu do skončení kárného řízení svou funkci nevykonával,“ doplnila.

Na Sotoláře podala kárnou žalobu nejen ministryně, ale také předseda jeho soudu Libor Vávra. Reagovali tak na usnesení pražského vrchního soudu, které upozornilo na nesrovnalosti v protokolech z hlavního líčení v kauze opencard. V písemném přepisu dění v soudní síni totiž místy stojí něco jiného, než co skutečně zaznělo z úst svědků.

Zatímco Sotolářův nadřízený požaduje, aby muž přišel o post předsedy senátu, ministryně usiluje o nejpřísnější možný postih. Tedy o to, aby ho kárný senát zcela zbavil soudcovského taláru.

Sotolář v minulosti dvakrát uznal vinnými někdejšího pražského primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09), exradní pro informatiku a dopravu Evu Vorlíčkovou a Josefa Noska a také bývalého šéfa magistrátních informatiků Jana Tesku. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku jim uložil podmíněné tresty. Oba verdikty následně zrušil vrchní soud, který nakonec Sotolářovi kauzu odebral. Nová soudkyně vyhlásí třetí rozsudek v pátek.

Soudce Sotolář čelí kvůli úpravě protokolů také trestnímu oznámení, které na něj podal protikorupční nadační fond.

(čtk)