Proti rozhodnutí MS v Praze byla tento týden podána kasační stížnost, kterou se bude zabývat pátý senát Nejvyššího správního soudu Foto: pixabay

Soudy v Olomouckém kraji obnovují činnost, nařizují jednání

Soudy v Olomouckém kraji napříč všemi stupni postupně obnovují činnost, kterou v polovině března přerušila pandemie koronaviru. Veřejná jednání již plánují od příštího týdne, stále se však budou v prostorách soudů dodržovat povinná hygienická opatření. Například olomoucký krajský soud se už od příštího týdne bude znovu věnovat korupční kauze Vidkun, v plánu má soud i kauzy týkající se údajných odběratelů nelegálního lihu od šéfa lihové mafie Radka Březiny. Od začátku května se začne postupně soudit i na vrchním či okresním soudu.

Například soudci Okresního soudu v Olomouci otázku rozvolňování opatření řešili dnes dopoledne. „Myslím si, že od začátku května bude soud postupně najíždět na běžný režim,“ řekl ČTK předseda soudu Bronislav Beran. V květnu by tak podle něj měli soudci znovu nařizovat veřejná jednání. „Předpokládám, že všichni budou obezřetní a budou nejdříve volat taková jednání, kde nejsou rozsáhlá dokazování a rozsáhlé množství svědků. Od začátku května by se však mělo začít najíždět na běžný režim,“ doplnil.

Podle Berana musel okresní soud za půldruhého měsíce odvolat zhruba 80 procent plánovaných jednání, jde o desítky případů. „Odvolávala se téměř všechna jednání civilních soudců. Pokud nějaká jednání běžela, týkalo se to trestních věcí, kde to nesneslo odkladu, jako jsou vazební řízení či podmíněné propuštění,“ doplnil předseda soudu.

Také na vrchním soudu se vše postupně vrací k normálu s tím, že nadále platí veškerá hygienická opatření kvůli zabránění šíření koronaviru. Minulý týden v pondělí se předseda soudu rozhodl obnovit původní rozsah úředních hodin pro veřejnost i provoz podatelny i pro příjem osobních podání. V plném rozsahu obnovil také provoz informační kanceláře, vše za dodržení nařízených hygienických opatření. „Pokud jde o soudní jednání, doporučil předseda soudu na všech úsecích postupně obnovit veškerou soudní činnost,“ řekl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Do původních kolejí se vrací postupně i činnost olomouckého krajského soudu. Hned na příští týden má v plánu projednávat olomouckou korupční kauzu Vidkun, která přišla za půldruhého měsíce již o několik jednacích dnů. Nově je naplánována od 5. do 7. května. O den dříve soud otevře případ Pavla a Petra Hemžských obžalovaných za odběr nelegálního lihu od šéfa lihové mafie Radka Březiny. Kauzu dalšího údajného odběratele, Mariana Ryšky, má soud naplánovanou na 19. května.

(čtk)