Exministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) Foto: facebook

Soud znovu otevře případ údajné pomluvy exministra Chovance, z které je obžalován novinář Přibil

Obvodní soud pro Prahu 4 by měl zítra podruhé řešit obžalobu novináře Marka Přibila z pomluvy. Té se měl dopustit, když na svém serveru zveřejnil článek, v němž tvrdil, že někdejší ministr vnitra Milan Chovanec ovlivňoval kauzu Čapí hnízdo. V té byl obviněn mimo jiné premiér Andrej Babiš a někteří členové jeho rodiny.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 4 Jana Petráková si předvolala novináře Marka Přibila na zítřek – na středu na 9 hodin. Marek Přibil je obžalován z přečinu pomluvy. Novinář dříve pracoval v deníku Mladá fronta Dnes (MfD), patřícího do holdingu Agrofert vlastněného v minulosti Babišem dnes svěřenským fondem. Přibil figuroval v nahrávkách, které se přede dvěma lety před volbami objevovaly na twitterovém účtu Julius Šuman.
Na audiozáznamu mluvil Přibil s tehdejším vlastníkem Mladé fronty a ministrem financí Babišem o zveřejňování kompromitujících materiálů na ČSSD a ODS. Babiš nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Premiér i Přibil razantně popřeli, že by měli k dispozici spisy z vyšetřovaných kauz.

Přibil je obžalován kvůli článku na webu PressPort magazín. V něm bylo zveřejněno, že bývalý ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec s bývalým policejním prezidentem Tomášem Tuhým ovlivňovali vyšetřovatele kauzy dotačního podvodu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila. Meritum článku bylo vystavěno na výpovědi čtveřice policistů, podle nichž dal Chovanec pokyn k vyšetřování případu údajného dotačního podvodu Babiše kvůli údajnému zájmu ČSSD, snížit nebo odstranit politickou konkurenci”.

„Na Chovancovo zadání podle vyšetřovatelů (přílohy podnětu, který podali) vznikla Babišova aféra. A to jako politikum. Co se týká hlavního vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo – kpt. Ing. Pavla Nevtípila, jeho kolegové (byť jsou z jiného oddělení) tvrdí: „Za kauzu dotačního podvodu, směřujícího k obvinění zejména Ing. Andreje Babiše a Ing. Jaroslava Faltýnka, obdržel mimo jiné post zástupce vedoucího 3. oddělení OHK – SKPV (odboru hospodářské kriminality, pozn. red.) hl. m. Prahy, jelikož je (Nevtípil) tvárný… …Co to podle policistů znamená? Co tím míní? Proč to říkají? „Vyčkal s žádostí o vydání k trestnímu stíhání a načasoval tyto úkony před volby do poslanecké sněmovny, a to za jedním jediným účelem – poškodit hnutí ANO, aby obdrželo co nejméně preferencí,“ stojí v článku.

Marek Přibil České justici řekl, že s policisty citovanými ve svém článku nemluvil přímo, ale prostřednictvím jejich zmocněnkyně Petry Lhotákové. Lhotáková působí v Odborové alianci integrovaného záchranného systému a ředitelkou Mobbing Free Institutu je pod článkem na Přibilově webu, kterého se obžaloba týká, podepsána. Nikoli tak Marek Přibil, který čelí obžalobě z pomluvy. „Jako autorka je uvedena Petra Lhotáková. Já nikdy jako autor uveden nebyl. Z článku je zřejmé: 1) že Petra Lhotáková uvádí, že ji kolegové zmocnili a že je možno je citovat; 2) že jsem oslovil i přesto, že jsem nebyl autorem, ředitele pražské policie Jana Ptáčka, zdali podnět obdržel a jak s ním naložil. Čili vše jsem si snažil ověřit. Součástí článku je i zveřejněná příloha z podnětu. Já osobně jsem pak do textu vstoupil ještě jako editor zpochybňujícími pasážemi, že vyšetřovatelé nepředkládají žádný konkrétní důkaz,“ uvedl Marek Přibil pro Českou justici. „Jsem stíhán, a to krátce po sobě, kvůli domnělému přečinu pomluvy – již podruhé v souvislosti s panem Chovancem, kdy jsem přesvědčen, že jsem se takového činu nemohl dopustit,“ dodal ke své kauze Marek Přibil.

Jan Hrbáček