Mgr. Jan Lišák – státní tajemník Foto: MSP

Státním tajemníkem na spravedlnosti zřejmě zůstane Lišák

Ve funkci státního tajemníka na ministerstvu spravedlnosti zřejmě bude dalších pět let pokračovat Jan Lišák. Jako jediný se přihlásil do výběrového řízení a ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrhla vládě, aby ho na služební místo jmenovala. 

Benešová navrhla jmenování podle zákona o státní službě ke dni 27. května, kdy Lišákovi vyprší předchozí pětileté funkční období. Vládu minulý týden požádala, aby věc zařadila na své nejbližší jednání. Lišák podle ministryně uspěl v ústním pohovoru před výběrovou komisí.

Sedmačtyřicetiletý Lišák vystudoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy andragogiku se specializací na personální řízení. Na ministerstvu spravedlnosti působí od roku 2000, pozici státního tajemníka začal zastávat o 15 let později.

Zájemci o místo tajemníka se mohli do výběrového řízení hlásit do konce března. K žádosti měli vedle profesního životopisu předložit i písemnou práci na téma „koncepce správy služebních vztahů v ministerstvu spravedlnosti v období následujících tří let“.

Státní tajemník má podle zákona o státní službě postavení náměstka pro řízení sekce. Na starosti má mimo jiné organizační záležitosti, stará se o služební a pracovněprávní vztahy či odměňování zaměstnanců.

Vláda se bude zabývat také jmenováním státního tajemníka na ministerstvu školství, kterým by měl zůstat Jindřich Fryč. Také on se stejně jako Lišák přihlásil do výběrového řízení sám. Kabinet už letos jmenoval pětici tajemníků, jimž skončilo funkční období. Vedle ministerstva školství a spravedlnosti ještě zbývá přeobsadit pozici na ministerstvu životního prostředí.

(čtk)