Počet vězňů klesá Foto: pixabay

Děti nemohou navštěvovat rodiče ve věznicích, brání tomu nařízení ministerstva zdravotnictví

Kvůli opatřením ministerstva zdravotnictví v souvislosti s epidemií koronaviru nemohou děti navštěvovat své rodiče ve výkonu trestu.  Důvodem je pravidlo jeden návštěvník, jeden odsouzený. Děti do 15 let nemohou do věznic vstupovat samostatně. Problematiku už řeší zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková.

Na návštěvu vězněné osoby může přijít pouze jedna dospělá osoba, ta musí podepsat prohlášení, že není v karanténě a neléčí se s infekčním onemocněním. „Uspořádání stolů pro návštěvy bude v jedné řadě, u jednoho stolu budou sedět jen dvě osoby, vzdálenost mezi osobami v řadě musí být dva metry. Stoly budou vybaveny ochrannými a odnímatelnými zábranami z plexiskla,“ vysvětluje Vězeňská služba návštěvníkům na webu. Při návštěvách není možný fyzický kontakt mezi návštěvou a vězněnou osobou, stejně tak není možná konzumace jídla. Všichni návštěvníci musí používat ochranné prostředky.

Opatření ministerstva je ke stáhnutí zde.

Mimořádné opatření resort vydal 18. 5. 2020 směrem k Vězeňské službě. „Děti mohou, i přes častá doporučení nemocnic, aby šlo o děti starší 10, či 12 let, od 25. května na návštěvy za pacienty do nemocnic a do zařízení sociální péče, která jsou nepochybně na žebříčku rizikovosti z pohledu šíření jakékoli nákazy výše než věznice. Odsouzení rodiče jsou od března tohoto roku odkázáni toliko na písemný, telefonický, někteří na „skypový“ kontakt se svými dětmi,“ upozorňuje Jan Frank z občanského sdružení Za branou. To odeslalo ministrovi zdravotnictví Adamovi Vojtěchovi otevřený dopis, ve kterém žádá nápravu situace. Resort na dotazy, kdy pravidlo uvolní, nereagoval.

Monika Šimůnková sice konkrétní podnět na problematiku neobdržela, i tak se situací zabývá. „Zástupkyně se s tímto problémem setkala v rámci systematických návštěv a bude se tím zabývat,“ sdělila České justici mluvčí úřadu Iva Hrazdílková.

Vláda původně zakázala kvůli pandemii koronaviru návštěvy ve věznicích, vazebních věznicích a ústavech pro výkon zabezpečovací detence od 14. března krizovým opatřením. Vzhledem ke konci nouzového stavu v neděli 17. května resort musel přistoupit ke změně právního režimu z krizového opatření.

Vězeň má za normálních okolností nárok na tři hodiny návštěv měsíčně, přičemž se za ním mohou dostavit až čtyři lidé.

Eva Paseková