Případ vyšetřují kriminalisté Foto: Tiskový odbor Policie ČR

Manipulování s protokoly? Soudce Sotolář nespáchal podle policie trestný čin

Policie se rozhodla, že nebude stíhat soudce pražského městského soudu Alexandra Sotoláře za manipulování s protokoly z případu opencard. Podle ní totiž nespáchal trestný čin. Dnes to uvedl Ondřej Trčka z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Trestní oznámení na soudce, který čelí kárnému řízení, podal v únoru Nadační fond proti korupci. O skutečnosti, že policie neshledala v Sotolářových úpravách protokolů trestný čin, informovala Česká justice již minulý týden, kdy tato informace zazněla u kárného senátu Nejvyššího správního soudu v Brně.

Protikorupční fond spatřoval v Sotolářově počínání dva trestné činy: padělání veřejné listiny a zneužití pravomoci. Fond tvrdil, že z protokolů z hlavního líčení a z nahrávek jeho průběhu vyplývá záměrné zkreslování výpovědí obžalovaných i svědků, a to v neprospěch stíhaných politiků. Obrátil se proto na státní zastupitelství, které podnět postoupilo Národní centrále proti organizovanému zločinu.

„Mohu sdělit, že v předmětné trestní věci policejní orgán Policie ČR, Národní centrály proti organizovanému zločinu skončil prověřování a dne 24. 6. 2020 rozhodl tak, že ve věci nejde o podezření z trestného činu a je na místě odevzdání věci ke kárnému projednání Nejvyššímu správnímu soudu,“ napsal Trčka.

Kárný soud již Sotolářův případ začal řešit, a to na základě žalob, které na soudce podal jeho nadřízený Libor Vávra a ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Sotolář uznal, že existují rozdíly mezi zvukovým záznamem z jednací síně a protokolem. Vyloučil ale, že by byly cíleně v neprospěch obžalovaných. Jeho advokát řekl, že protokoly byly jen místy zestručněny a že nešlo o zlý úmysl. Veřejné projednávání žalob bude pokračovat 14. července.

Benešová, která Sotoláře dočasně postavila mimo službu, žádá, aby byl zbaven funkce soudce. Podle ní mimořádně závažným způsobem porušil své povinnosti a narušil důvěru v nestrannost soudu a ve spravedlivé rozhodování. Předseda pražského městského soudu Vávra navrhl mírnější potrestání – zbavení funkce předsedy senátu. Sotolář před časem přešel řešit odvolací agendu a jako prvostupňový předseda senátu už pouze dokončoval své dřívější neuzavřené kauzy.

Sotolář v kauze opencard dvakrát uznal bývalého pražského primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a další někdejší radní vinnými z porušování povinností při správě cizího majetku. Dal tak za pravdu obžalobě, podle níž radní v roce 2012 neoprávněně zvýhodnili firmu Haguess, kterou magistrát oslovil jako jedinou v jednacím řízení bez uveřejnění. Vrchní soud oba Sotolářovy rozsudky zrušil a případ mu odebral. Nová soudkyně radní osvobodila. Podle pravomocného verdiktu nerozhodli svévolně, ale na základě odborných stanovisek.

(čtk, pd)